wtorek, 15 marca 2016

Buchty z powidłami

Lekko słodkie bułeczki połączone ze sobą bokami wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem (marmolada, dżem..), choć można je piec również bez nadzienia, a potem smarować masłem, dżemem lub miodem. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i delikatne, a bułki najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe :)

    Składniki na 15 szt:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml ciepłego mleka(1 szkl.)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 70 g cukru (ok. 1/3 szkl. lub 4 łyżki)
  • 60 g masła
  • szczypta soli  
  • powidła śliwkowe na nadzienie
  • 1 łyżeczka masła 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki mleka
Masło rozpuścić i zostawić do wystudzenia. Do ciepłego mleka wrzucić pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać i zostawić na 10 minut, żeby zaczyn ruszył.
Mąkę przesiać do naczynia, wsypać cukier, dodać jajko, szczyptę soli, wlać zaczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami (haki), dodając rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić w misce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 15 części (każda o wadze ok.60 g), z każdej części uformować placuszek i na jego środek nakładać po łyżeczce powideł, po czym skleić brzegi, żeby zakryć powidła i kłaść zawinięta stroną do dołu. Układać na blaszkę o wym.24x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki mlekiem wymieszanym z cukrem i rozpuszczonym masłem.
Piec w temp. 175-180°C przez 25-27 minut.
Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Źródło: Domowe Wypieki

6 komentarzy:

  1. O tak, do takich pychotek to tylko szklanka mleka lub poranna kawka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zarobiłam ciasto,mam nadzieje że wyjdą tak apetycznie jak Pani;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Celino, zrobłam wszystko tak jak pani podała i ......... buchty są pyszne !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciesze się,że wyszły i smakowały,pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)