Murzynek w wersji z owocami.
Ponieważ truskawki są jak najbardziej na czasie-wykorzystałam właśnie te owoce. Murzynek jest sam w sobie pyszny, wilgotny i przygotowuje się go w kilka chwil, a dzięki truskawkom smakuje jeszcze lepiej :)
Ciasto upiekłam w małej kwadratowej formie 20x20 cm, ponieważ ostatnio w domu rodzinka przystopowała z ciastami. Na większa formę trzeba zwiększyć składniki o połowę (wówczas wystarczą 3 jajka). Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka dżemu (dałam powidła śliwkowe)
- truskawki
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Truskawki umyć, przekroić na połówki i kłaść na ciasto przekrojoną stroną do góry.
Piec około 30 minut (do suchego patyczka) w temp. 175-180°C.
Rewelacja przepis !
OdpowiedzUsuńMega przepis !
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, aż ma się ochotę go zjeść na jeden raz :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, a jak kolorystycznie to ciasto z truskawkami się komponuje, rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, mega ! :)
OdpowiedzUsuń