Kruche ciastka z gorzką czekoladą i orzechami to świetne połączenie. Moi domowi "testerzy" bardzo je lubią, co daje się zauważyć, bo ciastka znikają w zastraszającym
tempie :) Przepis dostałam jakiś czas temu od koleżanki z pracy i w miarę często z niego korzystam.
Z jednej porcji upiekłam 40 ciastek.
Składniki:
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
- 1 szklanka orzechów włoskich
- rodzynki (niekoniecznie)
Utrzeć masło z cukrem, dodając jajko. Wsypać mąkę, sodę, szczyptę soli i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do masy wrzucić orzechy, czekoladę i ewentualnie rodzynki,
wymieszać łyżką łącząc składniki ( ja zrezygnowałam z rodzynek).
Piekarnik nagrzać do temp. 200 °C.
Z masy uformować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i ułożyć je na blasze zachowując odstępy, ponieważ ciastka się "rozpłyną".
Piec ok. 10-12 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka są miękkie, ale nabierają kruchości stygnąc.
Uwielbiam takie ciasteczka :) Nigdy nie robiłam w domu, a wygląda na to że nawet proste do zrobienia :) dzięki za przepis, skorzystam na pewno!
OdpowiedzUsuńPieguski cudowne,musze je zrobic,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpyszne ciasteczka:) bardzo je lubię:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności...prosty skład, a uczta dla podniebienia. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, ciasteczka proste w wykonaniu a pewnie wychodzą smaczniejsze i zdrowsze, niż te sklepowe!
OdpowiedzUsuńdruga partia już w piecu :D bardzo polecam szybki i prosty przepis :) a ciasteczka pyszne!
OdpowiedzUsuńzrobiłlam udały sie mój mąż byl zachwycony
OdpowiedzUsuńMuszę upiec, dziękuję bardzo za przepis ☕☕🥮
OdpowiedzUsuń