środa, 1 maja 2013

Sernik Bambo

                          
                   Pod taką nazwą widnieje w moim zeszycie z przepisami. Zapomniany przez wszystkich, w końcu ujrzał światło dzienne. Ciemne kruche ciasto, a w środeczku to co najlepsze :)
Efektowne i pyszne.
Do upieczenia sernika użyłam tortownicy 25 cm.

                       Składniki: 
              Ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 żółtka
  • 15 dkg margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
            Masa twarogowa:
  • 1/2 kg twarogu
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag roztopionej margaryny
  • 4 białka (ubić ze szczyptą soli)
              Suche składniki na ciasto (mąka, cukier, kakao i proszek do pieczenia) wymieszać razem. Dodać 2 żółtka i miękką margarynę. Zagnieść ciasto, włożyć do zamrażalnika.
              Roztopić margarynę i zostawić do ostudzenia.  Twaróg trzykrotnie przemielić przez maszynkę. Ser połączyć z 2 żółtkami i cukrem oraz cukrem wanilinowym.Wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej, zamieszać. Powoli wlewać płynną margarynę, żeby się ciasto nie zważyło - cały czas mieszając. 
Ubić sztywną pianę z białek, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką.
Wyjąć z zamrażalnika ciemne ciasto i zetrzeć połowę na dno tortownicy ( wysmarować ją tłuszczem ), następnie wlać masę twarogową. Na masę starkować drugą połowę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny w temp. 180°C.

4 komentarze:

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)