Pod taką nazwą widnieje w moim zeszycie z przepisami. Zapomniany przez wszystkich, w końcu ujrzał światło dzienne. Ciemne kruche ciasto, a w środeczku to co najlepsze :)
Efektowne i pyszne.
Do upieczenia sernika użyłam tortownicy 25 cm.
Składniki:
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 2 żółtka
- 15 dkg margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kg twarogu
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 15 dag roztopionej margaryny
- 4 białka (ubić ze szczyptą soli)
Roztopić margarynę i zostawić do ostudzenia. Twaróg trzykrotnie przemielić przez maszynkę. Ser połączyć z 2 żółtkami i cukrem oraz cukrem wanilinowym.Wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej, zamieszać. Powoli wlewać płynną margarynę, żeby się ciasto nie zważyło - cały czas mieszając.
Ubić sztywną pianę z białek, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką.
Wyjąć z zamrażalnika ciemne ciasto i zetrzeć połowę na dno tortownicy ( wysmarować ją tłuszczem ), następnie wlać masę twarogową. Na masę starkować drugą połowę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny w temp. 180°C.
Ten sernik musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie sernika z kakaowym ciastem :) Fajne są takie kontrasty w kuchni ;)
OdpowiedzUsuńpycha ;d
OdpowiedzUsuń