Tradycyjne gofry.
Jak tylko kupiliśmy gofrownicę, od razu trzeba było ją wypróbować.
Napiekliśmy wtedy tyle gofrów, że nie mieliśmy siły ich zjeść.
Oczywiście dodatki do nich mogą być różniste: z marmoladą, z bitą śmietaną, z cukrem pudrem...
wachlarz dodatków bardzo szeroki :)
Przepis na gofry jest bardzo prosty i nie trzeba mieć żadnych zdolności kulinarnych, żeby je zrobić.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Rozgrzać gofrownicę, posmarować delikatnie olejem płytę gofrownicy (ja to robię pędzelkiem silikonowym).
Wlać ciasto. Piec ok. 5-7 minut.
Najlepsze są jeszcze ciepłe. Podawać z dodatkami wg. uznania.
Od dawna się zbieram do kupienia gofrownicy...i nigdy nie umiem się zdecydować co wybrać. W końcu macham ręką...innym razem kupię. Jednak takie wypieki jak Twój krzyczą do mnie...zdecyduj się wreszcie babo:DD
OdpowiedzUsuńMMMMHHH :) Piękne, Zapraszam do mnie i czekam na Pani ocenę http://nymuffin.blogspot.com/2014/04/waffles-with-strawberries-gofry-z.html :)
OdpowiedzUsuńŚwietne foto, tak zrobione gofry napewno smakują dobrze. Ja zrobiłam podobnie, tylko tyle że dodałam mus malinowy, zrobiony z mrożonych malin (gomarowskie moim zdaniem są najlepsze) a po rozmrożeniu ugniotłam blenderem z dodatkiem cukru. Gofry wyszły rewelacyjne z dodatkiem bitej śmietany, no i oczywiście musu malinowego. Polecam :)
OdpowiedzUsuń