piątek, 14 czerwca 2013

Czekoladowy tort z masą serową na ciemnym biszkopcie

           Zbliżały się urodziny  M., więc trzeba było coś upiec. Wiem, że lubi czekoladowe torty,  więc upiekłam ciemny biszkopt i do dzieła. Torta robiłam w tajemnicy u koleżanki, więc niespodzianka jak najbardziej się udała. Dałam radę. Mąż bardzo się zdziwił jak wparadowałam po pracy z tortem i szampanem śpiewając mu sto lat :) Nie obyło się bez odwiedzin najbliższych, a tort zniknął tak szybko, że nawet nie zdążyłam spytać czy im smakuje :))

                         
                             Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
Masa serowa:
  • 400 g serka naturalnego lub zmielonego w wiaderku
  • 400 g śmietanki 30 %
  • 2-3 łyżki cukru
  • mały cukier wanilinowy
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
Poncz do nasączenia biszkopta:
  • 250 ml słabej ostudzonej herbaty
  • 1 kieliszek rumu
  • ok. 125 g cukru 
  • sok z wyciśniętej połówki cytryny
Oraz:
  •  dżem wiśniowy
  • masa śmietanowa czekoladowa
  • 500 ml śmietanki 30%
  • inne dodatki wg. uznania do ozdobienia tortu 

         Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i mieszać, aż żółtka zmienią kolor na jaśniejszy.Pozostawić na chwilę, żeby proszek zaczął działać.
Ubić pianę z białek, pod koniec dodać cukier dokładnie wymieszać, żeby nie był wyczuwalny (ja dodaję rozdrobniony cukier, wtedy nie ma  kłopotu z mieszaniem ).
 Dodać żółtka, połączyć z białkami.
Mąkę wymieszać z kakao, wsypać i dokładnie wymieszać ręcznie-nie mikserem, wtedy biszkopt będzie pulchniejszy.
Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy 25 cm i piec w temp.180 ° C około 40-45 minut.
        Gdy biszkopt wystygnie, przekroić go, aby powstały  3 blaty i przygotowanym ponczem nasączyć każdy.
        Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, wymieszać i zostawić na chwilę, żeby napęczniała.
        W tym czasie ubić śmietankę na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier z cukrem wanilinowym. Do ubitej śmietany przekładać serek, wymieszać delikatnie łyżką.
       Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlewać do masy śmietankowej cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się "kluchy".
       Na dolny  blat biszkopta wyłożyć dżem, a na niego kłaść gotową masę serową.To samo zrobić ze środkowym blatem.
       Ubić 500ml śmietanki 30%, pod koniec dodając masę śmietanową czekoladową. Przed obłożeniem biszkopta masę najlepiej schłodzić ok. pół godziny w lodówce.
Obłożyć tort, zdobić wg uznania.
-u mnie jako dodatki: głównie ciemna posypka waflowa na pokrycie boków torta, czereśnie dekoracyjne, cytryna i inne.

6 komentarzy:

  1. Musiał być pyszny, bo czekoladowy :D

    http://www.katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wykorzystałam masę serową do rolady. Dodałam do niej jeszcze pół pojemniczka "nutelli". Idealnie się ścięła, nie wypływała z ciasta, jak to czasem zdarza się z bitą śmietaną. Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno była pyszna ta Twoja masa. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Nigdy nie pieklam tortu, ja wogole nie pieke. Nie wychodzi mi. Ale czego sie nie robi dla syna. O jaki krem smietnowo czekoladowy chodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką masę śmietanową o smaku czekoladowym można zakupić w sklepie. Jest to masa śmietanowa Dr.Oetkera i jest w kilku smakach do wyboru. Jeśli nie chce się komuś samemu bawić, to właśnie ta masa jest świetna. Pozdrawiam.

      Usuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)