niedziela, 23 czerwca 2013

Czekoladowy truskawkowiec

                 Jeśli ktoś lubi ciasto kakaowe, bitą śmietanę i nie odmówi truskawkom - to połączenie jest dla niego.
W zeszłym sezonie truskawkowym znalazłam ten przepis i wg swoich potrzeb troszkę go zmieniłam. Przede wszystkim dlatego, że miałam problemy ze znalezieniem Ramy Cremefine, a jak już ją upolowałam  to okazało się, że dla mnie jest trochę za droga i taniej będzie kupić śmietankę 30%.
 Co prawda miałam trochę problemów z ubiciem śmietanki do obłożenia ciasta ( może była za mało schłodzona..), ale chcę się podzielić z innymi tym przepisem, więc wrzucam go tu do swoich notatek.
Przepis na tortownicę 24 cm.


                                 Składniki:
Ciasto:
  • 125 g miękkiej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 i 1/5 szklanki mąki (200g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
Krem:
  • 660ml śmietanki 30%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • ok. 400 g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
Oraz:
  • truskawki do dekoracji

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Miękką margarynę  utrzeć z cukrem. Do cały czas ucieranej masy dodawać po jednym jajku, a następnie mąkę i mleko.
 Tortownicę  posmarować tłuszczem  i obsypać mąką. Ciasto przełożyć do tortownicy i upiec w 180°C około 30 minut.
Upieczone ciasto zostawić do przestygnięcia. Chłodne ciasto przekroić na dwa blaty.
200g truskawek zmiksować, resztę pokroić na kawałki.
Połowę, czyli 330 ml śmietanki 30 % ubić z połową cukru pudru (80g). 
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody by napęczniała, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej . Żelatynę najpierw wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietanką i pokrojonymi truskawkami. 
Dolny blat ciasta włożyć do tortownicy. Powstałym kremem truskawkowym przełożyć blaty ciasta i odstawić na ok. pół godziny do lodówki by krem stężał. 
Schłodzone ciasto wyjąć z tortownicy. Drugą połowę śmietanki (330 ml )ubić na sztywno dodając pod koniec resztę cukru pudru. Obłożyć i udekorować ciasto.Na koniec udekorować truskawkami.
Przechowywać w lodówce.

Z  zeszłego roku-to był wtedy mój debiut:)

3 komentarze:

  1. Mmmm, połączenie kakao i truskawki jest świetne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności :) musze sie w koncu zabrac za jakiegos ciasta, na szczescie jeszcze pare dni i bede miala na to czas :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)