Jeśli ktoś lubi ciasto kakaowe, bitą śmietanę i nie odmówi truskawkom - to połączenie jest dla niego.
W zeszłym sezonie truskawkowym znalazłam ten przepis i wg swoich potrzeb troszkę go zmieniłam. Przede wszystkim dlatego, że miałam problemy ze znalezieniem Ramy Cremefine, a jak już ją upolowałam to okazało się, że dla mnie jest trochę za droga i taniej będzie kupić śmietankę 30%.
Co prawda miałam trochę problemów z ubiciem śmietanki do obłożenia ciasta ( może była za mało schłodzona..), ale chcę się podzielić z innymi tym przepisem, więc wrzucam go tu do swoich notatek.
Przepis na tortownicę 24 cm.
Składniki:
Ciasto:
- 125 g miękkiej margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1 i 1/5 szklanki mąki (200g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao
- 660ml śmietanki 30%
- 2/3 szklanki cukru pudru
- ok. 400 g truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny
- truskawki do dekoracji
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Do cały czas ucieranej masy dodawać po jednym jajku, a następnie mąkę i mleko.
Tortownicę posmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto przełożyć do tortownicy i upiec w 180°C około 30 minut.
Upieczone ciasto zostawić do przestygnięcia. Chłodne ciasto przekroić na dwa blaty.
200g truskawek zmiksować, resztę pokroić na kawałki.
Połowę, czyli 330 ml śmietanki 30 % ubić z połową cukru pudru (80g).
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody by napęczniała, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej . Żelatynę najpierw wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietanką i pokrojonymi truskawkami.
Dolny blat ciasta włożyć do tortownicy. Powstałym kremem truskawkowym przełożyć blaty ciasta i odstawić na ok. pół godziny do lodówki by krem stężał.
Schłodzone ciasto wyjąć z tortownicy. Drugą połowę śmietanki (330 ml )ubić na sztywno dodając pod koniec resztę cukru pudru. Obłożyć i udekorować ciasto.Na koniec udekorować truskawkami.
Przechowywać w lodówce.
Z zeszłego roku-to był wtedy mój debiut:) |
uwielbiam takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńMmmm, połączenie kakao i truskawki jest świetne;)
OdpowiedzUsuńpyszności :) musze sie w koncu zabrac za jakiegos ciasta, na szczescie jeszcze pare dni i bede miala na to czas :)
OdpowiedzUsuń