Już dawno miałam zapisane w zakładkach przepis na to ciasto. W końcu po małej przerwie wzięłam się znowu do pieczenia. Trzeba je było przecież wypróbować, skoro tak apetycznie wyglądało na zdjęciu.
Górę ciasta troszkę zmodyfikowałam, ponieważ w lodówce miałam słodką śmietankę i trzeba było ją zużyć. Domownicy ocenili ciasto na plus, czyli, że może się częściej pojawiać na stole :)
Ciasto piekłam w blaszce 24x35cm.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 3 galaretki agrestowe
- 600ml śmietanki 30%
- 2 łyżki żelatyny
- ok. 2-3 łyżki cukru pudru
Galaretki agrestowe zalać 3 szklankami wody- ostudzić. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i uprażyć pod przykryciem z 3 łyżkami wody około 10-15 minut, żeby zmiękły - wystudzić. Zsiadające się galaretki połączyć z jabłkami i taką krzepnącą masę wyłożyć na biszkopt, następnie ciasto włożyć do lodówki, żeby masa stężała.
Żelatynę połączyć z niewielka ilością zimnej wody, pozostawić na chwilę, aby napęczniała.
Ubić śmietanę na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania ok. 2 łyżki cukru pudru (ilość pudru wg. uznania), wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić żelatynę (nie gotować) . Tak rozpuszczoną żelatynę wlewać powoli do ubitej śmietany cały czas miksując na wolnych obrotach.
Ubitą masę wyłożyć na masę jabłkową, wyrównać.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Ps.
biszkopt można lekko nasączyć np. wodą z cytryną, wtedy będzie wilgotniejszy.
Bardzo fajnie się prezentuje, zwłaszcza warstwa jabłkowa:)
OdpowiedzUsuńzielone jabłuszko kojarzy się mnie z mydełkiem "zielone jabłuszko" które kiedyś było hitem a tutaj proszę - smaczne ciasto aż ślinka cieknie :) dziękuje
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tego typu ciasta, szczególnie galaretka agrestowa z połączeniem jabłek. moja babcia robiła podobnie i placek był kwaśny a nie bardzo słodki, i właśnie takie ciasta uwielbiam. kwaśne lepsze od bardzo słodkich których czasami nie da się zjeść!! :)
OdpowiedzUsuńJabłuszko jabłuszko jabłuszko pełne...smaku i rozkoszy:)
OdpowiedzUsuńPyszności...
OdpowiedzUsuń