środa, 19 marca 2014

Babka z orzechami laskowymi i czekoladą

 
Przepis znalazłam w starej książeczce  "Kasia- pyszne ciasta dla każdego" opublikowanej w 97 r.
Wszystkie produkty akurat miałam w domu, więc czemu nie upiec...
a ja lubię mieszankę czekolady i orzechów.
Ciasto wyszło bardzo dobre i mimo moich obaw nie czuć było dodanego rumu.

                       Składniki:
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 250 g orzechów laskowych
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 175 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 łyżek rumu
  • 100 g czekolady deserowej
  • szczypta soli
Czekoladę drobno posiekać.150 g orzechów zemleć i lekko przyrumienić na patelni (uważać, żeby ich nie przypalić ), a pozostałe 100 g drobno posiekać.
Miękką margarynę rozetrzeć na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i sól, a potem kolejno jajka.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodawać po łyżce do masy ciągle mieszając.
Do ciasta dodać mielone i posiekane orzechy raz czekoladę.Połączyć składniki.
 Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto ( nie mając wyboru użyłam formy o wymiarach 12 x 30 cm. ).
Piec w 180°C około 60 minut.
Jeszcze gorące ciasto ponakłuwać patyczkiem i nasączyć rumem.

Polewa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • 1 łyżka wody 
Roztopić margarynę, wrzucić połamane drobne kawałki czekolady, dodać łyżkę wody i podgrzewać na małym ogniu w kąpieli wodnej.
Gładką polewą oblać wystudzone ciasto.

4 komentarze:

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)