środa, 21 stycznia 2015

Dwukolorowe ciasto malinowo-jagodowe

Proste, nieskomplikowane ciasto.
 Jagody doskonale równoważą kwaskowy smak malin.

                       Składniki:
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g jagód i malin (mogą być mrożone ) lub innych owoców
  • 2 łyżeczki kakao
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Dodawać kolejno jajka cały czas miksując.Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć ze sobą. Około 1/3 części ciasta przełożyć do osobnego naczynia, dodać 2 łyżeczki kakao i wymieszać. Formę 24x35 cm wyłożyć pergaminem, wyłożyć najpierw jasne ciasto-wyrównać i na jasne wyłożyć część ciemną- również łyżką delikatnie rozprowadzić po całości. Owoce obtoczyć w mące ( wówczas owoce nie wpadną do środka ) i porozkładać na cieście. Piec w temp.180°C około 40 minut ( do suchego patyczka ).
Po ostudzeniu obsypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. to ciacho jest przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  2. ten wierzch jest szczególnie kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne jest, takie typowo letnie :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)