niedziela, 18 stycznia 2015

Kruche paluszki z makiem

                     Są delikatne i bardzo kruche. Doskonałe jako przekąska. W domu wszyscy je lubią. Mogą być z makiem lub w wersji z sezamem. Sama nie wiem, które lepsze, a próbowałam obu wersji. Jeśli zdecydujecie się na sezam, nie zapomnijcie najpierw go delikatnie zrumienić na patelni, wówczas wydobędzie on z siebie smak i aromat. Przepis znaleziony i wykorzystany ze strony  moje ciasto.pl .

                 Składniki:
  • 125g margaryny
  • 170 g mąki pszennej
  • 100 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 białko do smarowania
  • 2 łyżki maku ( lub sezam )
 Margarynę posiekać. Mąkę, serek homogenizowany i cukier puder wymieszać dodając posiekaną margarynę. Zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować je cienko na prostokąt . Ciasto posmarować białkiem i posypać makiem lub zrumienionym sezamem. Lekko przewałkować wałkiem, by mak wcisnął się w ciasto (pomalutku, ponieważ ciasto może przyklejać się do wałka). Przekroić ciasto na pół z węższej strony. Ciąć na paski o szerokości ok.1 cm wzdłuż krótszego boku. Pałeczki zwijać spiralnie i układać na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piec w 180° C na złoty kolor ok.10-15 minut.

3 komentarze:

  1. Czasami zapominam o fajnych prostych przepisach na rzecz innych, nowych. Podobne robiłam z sezamem. Świetne są te Twoje paluszki. Muszę znów coś do chrupania upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobiłam z kminkiem i pestkami dyni... Super!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)