poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Ciasto z morelami i żurawiną

Przepiękny kolor, świeżość i zapach owoców sprawił, że nie mogłam im się oprzeć i przejść obok obojętnie. Morele wylądowały w koszu zakupowym. Przydały się. Do ciasta ucieranego. 
Inspirację czerpałam z  Kuchni Lidla, jednak przepis na ciasto pochodzi z książki "Ciasta i desery na każdą okazję". Wyszło kolorowo i bardzo smacznie.

                   Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 większe lub 5 małych jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 400 g świeżych moreli
  • garść suszonej żurawiny
  • 20 g cukru trzcinowego
 Morele umyć, wypestkować, pokroić w półksiężyce. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, olej, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksować do momentu połączenia się składników.
Tortownicę o wym. 26 cm ( może być 24 cm, będzie wyższe ciasto )wyłożyć papierem do pieczenia, boki formy wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto do formy. Pokrojone morele poukładać na wierzch ciasta, posypać żurawiną i cukrem trzcinowym.
Piec w temp. 180° około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Tradycyjne, pyszne ciasto z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i prosto. A kolory rzeczywiście słoneczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i proszę... chwila, moment i pyszne ciasto gotowe. Jakże bym teraz zjadła, bo dawno nie piekłam. Ale jak tylko wrócę z wakacji to zabieram się za piecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)