Przekładane ciasto bez pieczenia z mnóstwem wiórków kokosowych. Dzięki krakersom nie jest takie mocno słodkie, aczkolwiek można je zastąpić herbatnikami, jeśli ktoś lubi. Przepis pochodzi ze strony Moje przepisy, a ciasto już kilka razy gościło na moim stole.
Składniki:
- 3 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 3 małe opakowania cukru waniliowego
- 300 g wiórków kokosowych
- 250 g masła lub masła roślinnego 80%
- 2 łyżki wódki (można pominąć )
- krakersy (ok. 300g )
Miękkie masło zmiksować na gładką masę , dodawać po łyżce zimnego budyniu nie przerywając miksowania. Na koniec dodać 150 g wiórków kokosowych i wymieszać.
Wyłożyć formę 24x35 cm papierem do pieczenia. Na spód ułożyć warstwę krakersów, na nie wyłożyć 1/3 części masy kokosowej, potem ponownie warstwę krakersów i 1/3 masy kokosowej. Zrobić to samo z trzecią warstwą krakersów i masy.
Na patelnię wrzucić 50 g wiórków kokosowych i delikatnie je podprażyć. Posypać wierzch ciasta.Wstawić do lodówki.
Najlepsze jest na drugi dzień, gdy krakersy zmiękną.
ale krakersy chyba jakieś nie solone?
OdpowiedzUsuńa ja uważam, ze solone !! to się super komponuje z takimi przepisami :) przełamanie smaku jest w sam raz :)
OdpowiedzUsuńKrakersy jak najbardziej solone :)))))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Dodaję do listy :)
OdpowiedzUsuńWitam,a cukru ile? W przepisie jest 1 szklanka,a w opisie 1,5 szklanki.Którą opcję wybrać?
OdpowiedzUsuń