piątek, 28 sierpnia 2015

Rafaello na krakersach

Przekładane ciasto bez pieczenia z mnóstwem wiórków kokosowych. Dzięki krakersom nie jest takie mocno słodkie, aczkolwiek można je zastąpić herbatnikami, jeśli ktoś lubi. Przepis pochodzi ze strony Moje przepisy, a ciasto już kilka razy gościło na moim stole.

                 Składniki:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 małe opakowania cukru waniliowego
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 250 g masła lub masła roślinnego 80%
  • 2 łyżki wódki (można pominąć )
  • krakersy (ok. 300g )
Półtorej szklanki cukru, żółtko, cukier waniliowy,obydwie mąki zmiksować ze szklanką mleka. W garnku zagotować 2 szklanki mleka. Do wrzącego mleka wlać zmiksowana masę i 100 g wiórków kokosowych. Gotować, żeby masa zgęstniała. Odstawić budyń do ostudzenia.
Miękkie masło zmiksować na gładką masę , dodawać po łyżce zimnego budyniu nie przerywając miksowania. Na koniec dodać 150 g wiórków kokosowych i wymieszać.
Wyłożyć formę 24x35 cm papierem do pieczenia. Na spód ułożyć warstwę krakersów, na nie wyłożyć 1/3 części masy kokosowej, potem ponownie warstwę krakersów i  1/3 masy kokosowej. Zrobić  to samo z trzecią warstwą krakersów i masy.
Na patelnię wrzucić 50 g wiórków kokosowych i delikatnie je podprażyć. Posypać wierzch ciasta.Wstawić do lodówki.
Najlepsze jest na drugi dzień, gdy krakersy zmiękną.

4 komentarze:

  1. ale krakersy chyba jakieś nie solone?

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja uważam, ze solone !! to się super komponuje z takimi przepisami :) przełamanie smaku jest w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krakersy jak najbardziej solone :)))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Dodaję do listy :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)