poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Lemoniada arbuzowa

Kiedy upały nie dają nam o sobie zapomnieć, pomoże nas orzeźwić lemoniada z arbuzem i dodatkiem cytryny i lodu. Doskonale gasi pragnienie. Nic innego nie potrzeba :)
Jak wiecie, arbuz zawiera w sobie bardzo dużo wody, około 92 %, ma niewielką ilość witamin i składników mineralnych, ale wpływa korzystnie na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają chronić przed chorobami nowotworowymi. Jest bogatym źródłem wielu substancji, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi zapobiegając przy tym chorobom serca. (źródło)
Tak więc, jedzmy, pijmy arbuza :) 

                  Składniki:
  • ćwierć dużego arbuza (ok. 1 kg po pokrojeniu w kostkę i wypestkowaniu )
  • 2 cytryny
  • 1l wody mineralnej
  • ok. 3 łyżki cukru
  • kostki lodu
Pokrojonego i wypestkowanego arbuza zmiksować i przecedzić przez sitko. Wycisnąć sok z 1,5 cytryny, wlać do soku arbuzowego, wymieszać z cukrem. Wlać 1 l wody mineralnej.Całość wymieszać i wstawić do lodówki. Lemoniadę podawać schłodzoną,  z dodatkiem lodu i plasterkiem cytryny. Ozdobić szklankę kawałkiem arbuza  :)


1 komentarz:

  1. Muszę zrobic, bo arbuz chłodzi najbardziej z wszystkiego, pozdrawiam Bea

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)