poniedziałek, 16 maja 2016

Sernik w kropki

Lubię serniki, które nie mają bardzo zbitej konsystencji. Na stronie zoomyummy znalazłam ciekawie wyglądający sernik z czekoladowymi kropkami, więc  skorzystałam z tego przepisu i piekłam go w kąpieli wodnej. Jest on po prostu rewelacyjny w smaku: delikatny, kremowy...może dlatego, że w przepisie brak dodatku zagęszczaczy typu mąka czy budyń? Jestem pewna, że jeszcze wykorzystam ten przepis nieraz :)

      Składniki na tortownicę 22 cm:

Spód:
  •  200 g herbatników 
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g masła lub margaryny
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić (zmiksować), masło rozpuścić. Do rozdrobnionych herbatników dodać kakao i wystudzone masło. Połączyć składniki i wyłożyć dno tortownicy. Docisnąć szklanką lub łyżką. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:
  • 700 g twarogu w wiaderku (dobrej jakości, bez ulepszaczy)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 jajka
  • 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • kilka kropel aromatu waniliowego (dałam śmietankowy, waniliowego akurat nie miałam)
  • 60 g gorzkiej czekolady 
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia. Piekarnik nagrzać do temp.175-180°C.
Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym (u mnie cukier puder, ponieważ dla ułatwienia zawsze mielę cukier w młynku),dodawać po jednym jajku, krótko miksować. Dodać kilka kropel aromatu i śmietanę. Wymieszać, żeby połączyć składniki. Z tak przygotowanej masy odłożyć pół szklanki masy i dodać ją do rozpuszczonej czekolady, dokładnie wymieszać ze sobą. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką o okrągłej końcówce.
Masę serową wylać do przygotowanej tortownicy. Tylką (końcówką) wyciskać czekoladową masę tworząc kropki w pewnej odległości od siebie.Wstawić ciasto do piekarnika
Do dużej blaszki (takiej z piekarnika) wlać wodę i wstawić piętro niżej, pod formą z sernikiem.
Piec około 55-60 minut, wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w piekarniku jeszcze przez  15-20 minut, po czym wyciągnąć ciasto i zostawić do wystudzenia. Zimne wstawić do lodówki na kilka godzin.
 My próbowaliśmy sernik już po dwóch godzinach w lodówce, nie byliśmy zbyt cierpliwi z czekaniu ;)

2 komentarze:

  1. Witam,
    Czy po upieczeniu caly czas należy przechowywać sernik w lodowce czy tylko na poczatku schłodzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      ten sernik jest delikatny,więc myślę, że lepiej byłoby przechowywać go w lodówce, a wyjmować około 20-30 minut przed podaniem.

      Usuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)