Lubię serniki, które nie mają bardzo zbitej konsystencji. Na stronie zoomyummy znalazłam ciekawie wyglądający sernik z czekoladowymi kropkami, więc skorzystałam z tego przepisu i piekłam go w kąpieli wodnej. Jest on po prostu rewelacyjny w smaku: delikatny, kremowy...może dlatego, że w przepisie brak dodatku zagęszczaczy typu mąka czy budyń? Jestem pewna, że jeszcze wykorzystam ten przepis nieraz :)
Spód:
- 200 g herbatników
- 1 łyżka kakao
- 70 g masła lub margaryny
Masa serowa:
- 700 g twarogu w wiaderku (dobrej jakości, bez ulepszaczy)
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 3 jajka
- 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- kilka kropel aromatu waniliowego (dałam śmietankowy, waniliowego akurat nie miałam)
- 60 g gorzkiej czekolady
Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym (u mnie cukier puder, ponieważ dla ułatwienia zawsze mielę cukier w młynku),dodawać po jednym jajku, krótko miksować. Dodać kilka kropel aromatu i śmietanę. Wymieszać, żeby połączyć składniki. Z tak przygotowanej masy odłożyć pół szklanki masy i dodać ją do rozpuszczonej czekolady, dokładnie wymieszać ze sobą. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką o okrągłej końcówce.
Masę serową wylać do przygotowanej tortownicy. Tylką (końcówką) wyciskać czekoladową masę tworząc kropki w pewnej odległości od siebie.Wstawić ciasto do piekarnika
Do dużej blaszki (takiej z piekarnika) wlać wodę i wstawić piętro niżej, pod formą z sernikiem.
Piec około 55-60 minut, wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w piekarniku jeszcze przez 15-20 minut, po czym wyciągnąć ciasto i zostawić do wystudzenia. Zimne wstawić do lodówki na kilka godzin.
My próbowaliśmy sernik już po dwóch godzinach w lodówce, nie byliśmy zbyt cierpliwi z czekaniu ;)
Witam,
OdpowiedzUsuńCzy po upieczeniu caly czas należy przechowywać sernik w lodowce czy tylko na poczatku schłodzić?
Witam,
Usuńten sernik jest delikatny,więc myślę, że lepiej byłoby przechowywać go w lodówce, a wyjmować około 20-30 minut przed podaniem.