Nie było mnie przez jakiś czas tutaj, więc nadrabiam, a na początek może zaległy przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem. Na stronie znalazłam zachęcający przepis, a w ogródku u mamy jeszcze rósł rabarbar, więc wykorzystałam recepturę. Gdzieś wyczytałam, że jedzenie zbyt dużej ilości rabarbaru powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu i odkładanie się szczawianów wapnia w postaci kamieni na nerkach, ale takie ilości w cieście na pewno nie zaszkodzą i jednym czy dwoma kawałkami ciasta możemy się spokojnie poczęstować.
Przecież właściwie wszystko z zbyt dużych ilościach jest szkodliwe. Grunt to zachować umiar (choć czasem różnie z tym bywa) :)
Połączenie słodkiego ciasta i budyniu z kwaskowym smakiem rzewienia?
Dla mnie pychotka...
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
Formę do pieczenia o wym.24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć z lodówki większą część ciasta i wyłożyć nim spód i i odrobinę boki formy. Przygotowane ciasto w formie wstawić do lodówki.
Budyń:
- 900 ml mleka
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 5 łyżek cukru
Dodatkowo:
- 500 g rabarbaru
- 1 łyżka cukru
Wyjąć przygotowaną formę z ciastem z lodówki, na ciasto wylać ciepły budyń, na budyniu poukładać rabarbar. Na rabarbar zetrzeć tarką drugą część ciasta i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.175-180°C przez około 50 minut (do momentu, aż wierzch ciasta będzie zarumieniony).
Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Może jeszcze zdążę upiec, zanim rabarbar zniknie ze sklepów. Wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, idealne do herbatki.
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje !
OdpowiedzUsuń