Kupić płat ciasta, podzielić, dodać nadzienie, zawinąć, upiec-zjeść.
Ciastka francuskie dla leniwych, zapracowanych, zabieganych, spodziewających się za godzinę gości :)
- 1 płat ciasta francuskiego
- ok. 120 g twarożku śmietankowego
- 1 czubata łyżeczka budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- 3 dojrzałe morele
Twarożek wymieszać ze śmietanką, budyniem, cukrem.
Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Na każdy kwadrat nakładać czubata łyżeczkę twarożku i połówkę moreli. Boki ciasta posmarować delikatnie białkiem jajka i zawinąć wszystkie cztery rogi na górze. Piec w temp. 200°C około 20-25 minut.
Upieczone posypać cukrem pudrem.
W sam raz na śniadanie do kawy... Balkon, słoneczko i taka kopertka :)
OdpowiedzUsuń