poniedziałek, 25 lipca 2016

Koperty z twarożkiem i morelą z ciasta francuskiego

Kupić płat ciasta, podzielić, dodać nadzienie, zawinąć, upiec-zjeść. 
 Ciastka francuskie dla leniwych, zapracowanych, zabieganych, spodziewających się za godzinę gości  :) 

  Składniki na 6 szt:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • ok. 120 g twarożku śmietankowego
  • 1 czubata łyżeczka budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 3 dojrzałe morele
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół wyjąć pestkę.
Twarożek wymieszać ze śmietanką, budyniem, cukrem.
Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Na każdy kwadrat nakładać czubata łyżeczkę twarożku i połówkę moreli. Boki ciasta posmarować delikatnie białkiem jajka i zawinąć wszystkie cztery rogi na górze. Piec w temp. 200°C około 20-25 minut.
Upieczone posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. W sam raz na śniadanie do kawy... Balkon, słoneczko i taka kopertka :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)