niedziela, 7 kwietnia 2013

Kokosowe cudo

          Polecam to ciasto dla przede wszystkim  wielbicielom smaku kokosa. Góra  krucha, ciasto wilgotne. 
Nic dodać, nic ująć. Czego więcej trzeba? Chyba tylko kawy do naszego wypieku :) 
Musiałam szybko robić zdjęcia, bo jakoś dziwnie szybko znikało. Jedni goście,drudzy goście...dzieci też wywąchały, że coś się piekło...

                  Składniki:
Ciasto: 
  • 20 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 1/2 kostki masła lub miękkiej margaryny
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa:
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek

      Masło (lub margarynę), cukier i żółtka utrzeć do białości, wlać śmietanę ciągle mieszając. Gdy masa stanie się jednolita, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
      Następnie ubić białka z 3 jajek, dodać ubitą pianę do ciasta i delikatnie połączyć składniki drewnianą łyżką. Wylać ciasto na wysmarowana blaszkę.
      Ubić osobno pianę z 5 białek, dodać cukier pod koniec ubijania, ciągle mieszając.
      Do ubitej piany wrzucić wiórki kokosowe, zamieszać i wyłożyć tą masę na ciasto - wyrównać.
      Blaszkę przykryć papierem do pieczenia, aby wiórki się za mocno nie spiekły. Ciasto piec  w temp. 180°C (u mnie na termoobiegu) przez ok. 30 minut potem zdjąć papier i piec jeszcze 10 minut, żeby góra się zarumieniła.

    

1 komentarz:

  1. Barbara:
    dziś skusiłam się na to ciasto z powodu zalegających (po malibu) wiórkach ;)
    do ciasta dodałam tyle samo cukru co mąki, jednak spód delikatnie załapał zakalec, myślę, że po prostu piana z białek spłynęła. Ale ogólnie bardzo dobre :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)