Tyle czasu "siedział" u mnie w zeszycie ten przepis na ciastka, a ja go po raz pierwszy wprowadziłam w życie w mojej kuchni i żałuję, że wcześniej tego nie zrobiłam. Super kruche, delikatne ciasteczka. Wyglądem i smakiem trochę mi przypominają ciasto francuskie. Z jednej porcji wyszły mi 3 blachy wypieków, a ich zapach roznosił się po całej kuchni.
Naprawdę polecam - spróbujcie, a nie pożałujecie.....Ja na pewno upiekę je jeszcze nieraz.Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki jasnego piwa
- 1 kostka twardej margaryny ( zmrożonej)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka czubata cukru pudru
- marmolada do dekoracji
Zimną twardą margarynę ( z zamrażalnika ) zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać mąkę, szczyptę soli, cukier puder i piwo-wszystko razem wymieszać.Wykrawać ciastka. Można udekorować marmoladą.
Upiec w temp. 180°C ok. 12-15 minut (do zrumienienia ).
Bardzo ciekawe. Hmm, pierwszy raz takie z piwem widzę, do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńTez mam przepis na cista z piwem,ale jakoś do tej pory nie mogłam się zdecydować,żeby je zrobić. Jednak widząc twoje działo jestem na "tak"!!!!
OdpowiedzUsuńPiekłam wiele razy,są pyszne-poczęstowałam koleżanki w pracy i przepis na nie się znalazł w wielu domach.
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńWłaśnie Twój przepis się drukuje, a dziś po pracy będę je robić, wyglądają obłędnie, a jeżeli smakiem przypominają ciastka francuskie, no cóż.....niebo w gębie. Pozdrawiam, fajny blog, super przepisy
Agnieszka