Składniki na biszkopt :
- 6 dużych jaj
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- barwniki spożywcze
Żółtka oddzielone od białek wyłożyć do naczynia i wymieszać z
proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na kogel-mogel). Mieszać do
chwili, aż "zbieleją" i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, następnie wsypywać
powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wsypywać powoli mąkę
i całość wymieszać.
Ciasto podzielić na 5 części. Do każdego dodać barwnik i szybko wymieszać, żeby piana nie opadła. Ciasto wlać do foremek.(w moim piecyku zmieściły się naraz 3 foremki )
Piec ok. 10 min. (ja piekę na termoobiegu) w temp. 180°C .Wystudzone blaty wyjąć z foremek. Delikatnie nasączyć wodą z cytryną i odrobiną cukru.
Składniki do przełożenia i dekorowania biszkoptów:
- masa śmietanowa o smaku śmietankowym (lub innym)
- 800 ml śmietany 30% (w tym 500 ml na masę , a 300ml do ubicia na udekorowanie)
- śmietan-fix
- cukier puder do smaku
- wiórki kokosowe (niekoniecznie)
Ubić na sztywno 300 ml śmietany dodając pod koniec śmietan-fix z cukrem pudrem.Obsypać boki torcika wiórkami kokosowymi. Udekorować według uznania.
bardzo ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńjakiej średnicy są biszkopty ??
OdpowiedzUsuńFormy miały średnicę 18 cm.
UsuńNie dosc ze swietnie wyglada to jeszcze bardzo smakuje:-)kolorowe blaty przelozylam masa jogurtowa.Ania
OdpowiedzUsuń