poniedziałek, 24 czerwca 2013

Śnieżynka cytrynowa

               
         Kremowo-kokosowa, puszysta konsystencja i delikatnie cytrynowe w smaku...
Przygotowałam je po raz pierwszy w tym roku. Zapomniałam jakie to ciasto jest pyszne.
Bez włączania piekarnika i niezbyt wielkiego nakładu pracy  w kuchni . Jedyne co nam wydłuży przygotowywanie to czas stygnięcia galaretki i czekolady. 
Przepis na formę o wym ok.24 x 35.


                       Składniki:
  • 600 ml śmietany 30%
  • 3 śnieżki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 białe czekolady
  • wiórki kokosowe ( 200 g )
  • 2 opakowania biszkoptów

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zagotować w garnku 4 szklanki wody. Rozpuścić w niej 2 galaretki i 2 czekolady. Dobrze wymieszać, pozostawić do wystudzenia (ok. 2-3 godziny ).
Gdy już ostygnie galaretka z czekoladą -Śmietanę 30% ubić z 3 śnieżkami.
Do ubitej śmietany wlewać powoli zimna galaretkę i cały czas miksować na wolnych obrotach. Na koniec wsypać 3/4 paczki wiórków kokosowych i wymieszać.
Na dno blaszki wyłożyć biszkopty, następnie wlać połowę przygotowanej masy. Ponownie położyć warstwę biszkoptów i zalać resztą masy,Górę obsypać pozostałymi wiórkami i włożyć blaszkę do lodówki, żeby masa stężała.(najlepiej na noc). 
Biszkopty są miękkie po ok. 24 godzinach, ale u mnie ciasto nie postało tak długo w stanie nienaruszonym :)


13 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale i bardzo apetycznie :) Zjadłabym kawałek

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, będę musiała skorzystać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł fantastyczny - proste, a jakie piękne i musi być smaczne. Zapisuje i robię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki śliczny i puszysty deser! A ja kocham wszystko, co kokosowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam
    mam pytanie odnośnie śnieżek, które dodajemy do śmietany kremówki
    dodajemy śnieżki w proszku tak?
    czy wcześniej musimy ubić je z mlekiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, śnieżki dodajemy w proszku,nie ubijamy z mlekiem. Pozdrawiam

      Usuń
    2. dziękuję :) a ile ma w sumie być tych śnieżek ,bo podane są w przepisie 3 opakowania ,czyli ok 56 gram a jedno opakowanie ma 60 gram :)
      czyli jedno 60 gramowe opakowanie wystarczy ?
      pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Witam
    mam jeszcze jedno pytanie odnośnie ilości śnieżki
    w przepisie są podane 3 śnieżki * 56 gram
    a wszędzie jedno opakowanie ma 60 gram
    to ile trzeba dać trzy opakowania po 60 gram czy 1 opakowanie po 60 gram ????
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śnieżki ( bita śmietana w proszku) mają gramaturę ok.60 g. Mają być 3 opakowania, tak jak w przepisie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Zrobiłam to ciasto i wyszło wyśmienite,goście byli zachwyceni .No i właściwie samo się robi,pozdrawiam Marzena

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)