czwartek, 19 lutego 2015

Babka drożdżowa z żurawiną

              Często kupowałam w piekarni bułki drożdżowe z żurawiną i kruszonką, ponieważ lubiłam połączenie niezbyt słodkiego ciasta i suszonych kwaskowych owoców. Teraz zamieniłam piekarniane bułki na domowe ciasto z żurawiną. I tak już zostanie :)

            Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • niepełna szklanka ciepłego mleka (ok. centymetr od brzegu )
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 duży cukier wanilinowy
  • 125 g masła lub masła roślinnego
  • szczypta soli 
  • niecałe pół szklanki żurawiny suszonej (jeśli suszone owoce są spore-poprzekrawać je na pół )
Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 25 g masła
  • 25 g cukru pudru
Masło rozpuścić i zostawić, żeby wystygło.W ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru pudru rozprowadzić pokruszone drożdże i zostawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę, wlać do niej zaczyn z drożdży, wsypać cukier puder, dodać jaja, żółtko, cukier wanilinowy, szczyptę soli i wystudzony tłuszcz. Wszystko razem miksować przez około 5 minut. Ciasto powinno być lśniące i lekko odstawać od boków naczynia. Dodać suszona żurawinę i połączyć z ciastem.
Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości podłużnej formy ( u mnie 25 x12 cm ), przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia.
Palcami wyrobić kruszonkę.
Gdy ciasto podwoi objętość, posypać górę przygotowaną kruszonką i piec w temp.160°C przez około 40- 50 minut.

5 komentarzy:

  1. Jak ja lubię taką kruszonkę.. ;) Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie, bo domowe wypieki nie mają sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiadomo, że domowe najlepsze :) Pięknie Ci wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka piękna, ale do przepisu wkradł się błąd - drożdży na pewno powinno być 4, a nie 40 dag.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)