Ciasto francuskie ma bardzo bogaty repertuar, jest bardzo uniwersalne powiedziałabym. Można je robić na słodko i na słono,z owocami i z mięsem....co kucharz to pomysł. U mnie dziś proste kwadratowe poduszeczki z pysznym kremem porzeczkowym. Oczywiście można je przełożyć innymi kremami np. budyniowym, który również niebawem wypróbuję z ciastem francuskim.
Składniki:- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 jajko do smarowania
- 125 g czerwonych porzeczek (bądź mieszanych )
- 1/4 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszana z 2 łyżeczkami wody
- płaska łyżeczka żelatyny
- 125 g serka mascarpone
- 50 g słodkiej śmietanki 30%
Schłodzony sos porzeczkowy i mascarpone zmiksować na gładką masę. Śmietankę ubić i dodać do kremu porzeczkowego, zmiksować.
Ciasto francuskie pokroić na nieduże prostokąty ( u mnie 5x6 cm ), posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temp 200-220°C przez około 12 minut.
Wystudzone poduszeczki przekładać kremem porzeczkowym, na koniec obsypać je cukrem pudrem.
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńTen krem musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńBajeczne!!!
OdpowiedzUsuń