piątek, 20 lutego 2015

Poduszeczki francuskie z kremem porzeczkowym

Ciasto francuskie ma bardzo bogaty repertuar, jest bardzo uniwersalne powiedziałabym. Można je robić na słodko i na słono,z owocami i z mięsem....co kucharz to pomysł. U mnie dziś proste kwadratowe poduszeczki z pysznym kremem porzeczkowym. Oczywiście można je przełożyć innymi kremami np. budyniowym, który również niebawem wypróbuję z ciastem francuskim.
                    Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 jajko do smarowania
Krem porzeczkowy:
  • 125 g czerwonych porzeczek (bądź mieszanych )
  • 1/4 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszana z 2 łyżeczkami wody
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • 125 g serka mascarpone
  • 50 g słodkiej śmietanki 30%
Porzeczki z cukrem zagotować w garnuszku, żeby puściły sok. Zmniejszyć ogień, dodać wodę z mąką-wymieszać, zagotować. Przetrzeć całość przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczoną z niewielką ilością ciepłej wody dodać do papki owocowej energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Wystudzić i wstawić do lodówki na około 3 godziny, żeby masa zgęstniała.
Schłodzony sos porzeczkowy i mascarpone zmiksować na gładką masę. Śmietankę ubić i dodać do kremu porzeczkowego, zmiksować.
Ciasto francuskie pokroić na nieduże prostokąty ( u mnie 5x6 cm ), posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temp 200-220°C przez około 12 minut.
Wystudzone poduszeczki przekładać kremem porzeczkowym, na koniec obsypać je cukrem pudrem.

3 komentarze:

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)