poniedziałek, 2 lutego 2015

Bułeczki mleczne-śniadaniowe

                           Ciasto drożdżowe ma tyle możliwości........za każdym razem można spróbować czegoś nowego, ale tez i wracać do swoich ulubionych przepisów. Z tego na pewno często będę korzystać. Bułeczki wyszły mięciutkie i delikatne. Wspaniale smakują z powidłami lub miodem. Można je również zjeść same popijając mlekiem lub kakao.

                   Składniki na około 18 sztuk:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 2 żółtka 
  • 1 białko do posmarowania bułek ( roztrzepać )
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 8 dag  masła 
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany np. 12%
  •  szczypta soli 
Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystygnięcia. W ciepłym mleku rozprowadzić pokruszone drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki cukru pudru. Odstawić do wyrośnięcia.  Gdy zaczyn podwoi objętość, dodać do niego żółtka, pozostały cukier puder, łyżeczkę śmietany, sól i połączyć ze sobą składnik. Dodać przesiana mąkę, wyrobić ciasto  ( ja to robię mikserem ), dodać rozpuszczone, wystudzone masło i wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Wyrobione ciasto zakryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na równe części ( u mnie wyszło 18 sztuk po ok. 50 g każda ). Formować podłużne wałeczki o długości ok.9 cm., kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i delikatnie przygnieść dłonią. Nożem zrobić po cztery nacięcia na każdej bułeczce i i przykryć je ściereczką. Zostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym białkiem. Piec w temp.160°C przez ok. 30 minut.

2 komentarze:

  1. Apetyczne bułeczki. Mniam wyobrażam sobie jak pachną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm...uwielbiam takie mięciutkie, puszyste bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)