poniedziałek, 9 maja 2016

Rolada czekoladowa z kremem waniliowym

  Na tą roladę natknęłam się w książce "Encyklopedia wypieków". Przepis wyglądał zachęcająco, więc go wypróbowałam. Dokonałam kilku zmian, zmniejszyłam przede wszystkim ilość kakao w biszkopcie, ponieważ dla mnie 4 łyżki jak w oryginale to stanowczo zbyt dużo. Dodałam również od siebie mascarpone do kremu. Rolada jest przepyszna, a najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy biszkopt nabierze wilgotności. 

            Składniki:
Ciasto:
  • 5 średnich jaj lub 4 duże (dałam 5)
  • 150 g cukru (2/3 szkl.)
  • 150 g mąki pszennej (1 szkl.)
  • 2 łyżki kakao (dałam 1 czubatą)
  • 50 g startej gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Miksować, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodawać po jednym żółtku i łyżkę oleju ciągle miksując, jednak już na najniższych obrotach.  Mąkę połączyć z kakao, proszkiem do pieczenia i starta czekoladą. Dodawać stopniowo do ciasta, łącząc produkty łyżką do momentu połączenia się składników. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą formę 39x35 cm. Wyrównać. Piec w temp. 175-180°C około 13-15 minut.
Po upieczeniu biszkopt odwrócić, zdjąć delikatnie z ciasta papier. Biszkopt położyć na ściereczkę i jeszcze ciepły delikatnie, pomału zawinąć w rulon (stroną dłuższą). Tak zostawić do wystygnięcia.

Krem:
  • 300 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru z wanilią (lub zwykły cukier i kilka kropel aromatu waniliowego)
  • 1 płaska łyżka cukru
Śmietankę ubić dodając pod koniec cukier. Ubijać, aż składniki się połączą. Serek mascarpone chwilę zmiksować, dodawać partiami bitą śmietanę, miksować do uzyskania jednolitej masy.
Biszkopt rozwinąć, posmarować blat kremem, kładąc większą ilość na początku, zmniejszając ją pod koniec. Zostawić 2 łyżki masy na wierzch. Ciasto z kremem zrolować, wierzch posmarować resztą masy.

Dekoracja:
  • 60 g startej czekolady
  • 3 łyżki zmielonych orzechów
 Czekoladę wymieszać z orzechami i obsypać mieszanką przygotowaną roladę. Wstawić ciasto do lodówki.

16 komentarzy:

  1. bardzo apetycznie wygląda;niczym z cukierni ;) ja zapraszam na roladę szpinakową z kremem brzoskwiniowym wg S.Anastazji ;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/02/rolada-szpinakowa-z-kremem.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jakim programie piec? Termoobieg czy góra dół?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstawić do zimnego piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy jest szansa, że wyjdzie w blaszce 40x25?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczna robię już po raz kolejny

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast aromatu waniliowego użyłam likieru amaretto - cudne

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)