Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to musi to być 3 bit. Nie jest wcale trudne do zrobienia i nie wymaga pilnowania piekarnika, potrzebna jest tylko lodówka do przechowania i chęci do robienia. Ciasto najsmaczniejsze jest po 2 dniach stania w lodówce, wtedy herbatniki dobrze zmiękną. Smak masy krówkowej całkiem dobrze komponuje się z deserowym smakiem masy budyniowej i ubitej śmietany. Razem smakują idealnie.
Przepis na formę o wymiarach 39x24.
Składniki:
- herbatniki Petit Beurre - około 63 szt. ( 2,5 paczki, każda po 250g)
- 2 puszki po 400g masy krówkowej orzechowej (oryginalnie była kajmakowa, ja wolę orzechową)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 800 ml mleka
- 500 ml dobrze schłodzonej śmietany 30%
- 2 śmietan-fixy
- 250 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego cukru pudru
- czekolada mleczna (kilka kostek)
Masę krówkową ubić z 50 g masła.
Do zimnego budyniu wrzucić miękkie masło i miksować na wysokich obrotach do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Schłodzoną śmietanę 30-tkę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i łyżeczką cukru wanilinowego.
Układać na blaszce w kolejności:
Na masę zetrzeć czekoladę.Wstawić do lodówki, minimum na 24 godziny.
Bardzo lubię to ciasto :) Tylko u mnie w środkowej warstwie zamiast herbatników są krakersy ;)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś takie ciasto. Bardzo mi smakowało. Dzisiaj przypomniałaś mi o nim i do tego załączyłaś wspaniały przepis. Dzięki. Nie oprę się pokusie i koniecznie musze je zrobić :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Palce lizać.
OdpowiedzUsuńwyśmienite jest te ciasti
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ciasto smakowało mi bardzo ;)
OdpowiedzUsuńPYCHA MNIAM POLECAM BOGUSIA
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam zamiar zrobić:)
OdpowiedzUsuńWŁaśnie wstawiłam do lodówki::)
OdpowiedzUsuńA MI NIE WIEM CZEMU MASA KAJMAKOWA (GOTOWA) SIĘ ROZLEWA :( :( :(
OdpowiedzUsuńNie zapomniałaś (eś ) dodać masła do kajmaku? W lodówce powinna zgęstnieć..
Usuńdodałam i to nawet więcej około 100g
OdpowiedzUsuń