sobota, 7 września 2013

Shrek

 Mimo, że bardzo słonecznie jeszcze na dworze to czuć w powietrzu jesień.To ciasto przypomina mi lato, które niestety minęło.
Moja rodzinka bardzo szybko zjada Shreka, nawet się nie obejrzę , a jego już nie ma. To chyba dobrze.....?
Ciasto wygląda bardzo elegancko,a kiedy nam się znudzi jego kolor, możemy  wykonać je za każdym razem w innym wariancie kolorystyczno-smakowym. Ile Pysiów, tyle możliwości. 
Z tym, że wtedy nie będzie to Shrek... :)
                    Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklankę czubatą mąki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, następnie dodać żółtka cały czas mieszając.wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Przygotowane ciasto przelać do natłuszczonej formy i piec w nagrzanym  do 180 °C piekarniku około 25-30 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Jeśli biszkopt urósł dość wysoki, można przekroić go na pół. U mnie cześć biszkopta została wykorzystana do wspomnianych wcześniej bajaderek.

Masa zielona:
  • 1 duża butelka zielonego napoju Pysio (900ml)
  • 3 małe budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 2 opakowania ciastek Delicje
Budynie rozpuścić w 1 1/2 szklanki napoju, resztę zagotować w garnku. Podczas gotowania często mieszać , ponieważ sok pryska. Do gotującego soku wlać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować cały czas mieszając masę.
Gorącą masę wlać na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Po lekkim przestudzeniu masy, porozkładać na niej delicje czekoladą do góry-ciastko obok ciastka.

Masa śmietanowa:
  • 400 ml dobrze schłodzonej śmietany 30%
  • 1 zielona galaretka
  • 3/4 szklanki gorącej wody
Galaretkę dobrze rozpuścić w  3/4 szklanki wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę 30% ubić na sztywno, pod koniec wlewać stopniowo rozpuszczoną galaretkę cały czas miksując, żeby składniki się połączyły ze sobą.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciastka.

Dodatkowo:
  •  2 zielone galaretki
  • 900 ml wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko tężejącą wylać na masę śmietanową. Wstawić do lodówki.
Przepis na foremkę o wymiarach 24 x 35 cm .

 

7 komentarzy:

  1. wygląda smacznie, bardzo ładnie Ci wyszedł:) lubię shreka bo nie jest za słodki i ciekawie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiele razy widziałam już to ciasto, ale w zasadzie jeszcze nie robiłam:) Pięknie Ci wyszło i śliczne zdjęcia;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. gdybym zobaczył na stole tak pyszne ciastka to chyba by mnie siłą musieli od niego odrywać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam! A na jaką formę są te proporcje? dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) Na blaszkę 24x35 cm. Już dopisuję w notatce.

      Usuń
  5. Piekłam z Twojego przepisu Shreka nie raz i zawsze świetnie wychodzi :) Bardzo polecam. Świetne ciasto i wszystkim w domu smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :) Wpadnę do Ciebie w odwiedziny Waniliowa Chatko :)

      Usuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)