Wystarczy wrzucić składniki, odczekać i wymieszać. Dodać owoce, kruszonkę i poczekać na pyszne drożdżowe ciacho.
Składniki:
Ciasto:
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 5 szklanek mąki
- cukier wanilinowy
- 100 g margaryny
- 100 g cukru
- 200 g mąki
Rozkruszyć drożdże, wlać ciepłe mleko, wsypać cukier, dodać rozmącone jajka, olej, mąkę z cukrem wanilinowym i bez mieszania odstawić na około 3 godziny.
W międzyczasie poprzekrawać śliwki na pół pozbywając je pestek i stroną wewnętrzną obtoczyć w cukrze. Przygotować kruszonkę - margarynę, cukier i mąkę łączyć ze sobą ręcznie, aż powstaną grudki.
Po 3-ech godzinach ciasto wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyłożyć je na wysmarowaną blaszkę,
ułożyć śliwki stroną przekrojoną ku górze i obsypać przygotowaną kruszonką.
Piec w temp. 170°C około 45-50 minut.
Po upieczeniu można obsypać cukrem pudrem.
Najlepsze ciasta z owocami to właśnie te z kruszonką. Mogę kawałeczek? Pyszne :)
OdpowiedzUsuńProszę Krystyno,częstuj się :)
OdpowiedzUsuńBardzo martwi mnie fakt, że w przepisie nie ma żadnego tłuszczu z wyjątkiem tego w kruszonce... To chyba niedobrze? Bez tłuszczu wychodzi gęste i zbite. Dolałam sporo oleju. Jest w piekarniku. Ledwo wytrzymałam te 3 godziny wyrastania... Jakby się miało nie udać... Drżę o jego losy!
OdpowiedzUsuńOj, bardzo mi przykro,że tak się stało. Po Twoim komentarzu sprawdziłam jeszcze raz swój wpis i dopiero spostrzegłam ,że zupełnie zapomniałam o oleju :( Naprawiłam swój błąd.Mam nadzieję jednak ,że ciasto Ci wyjdzie i będzie smaczne...
OdpowiedzUsuńUroczyście oświadczam, że ciasto przetrwało :D. Udało się i jest pyszne. Każdemu zdarzają się niedopatrzenia ;) A ja zdobyłam nowego "skill'a" i wykazałam się odrobinką wyczucia, więc wszystko jak najbardziej pozytywnie! :D Może to i lepiej. Lubię niespodzianki w kuchni, zwłaszcza jeśli znajduję rozwiązanie ;). Nudno by było. Pozdrawiam i dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńna jak duza blaszke sa skladniki ?
OdpowiedzUsuńTo jest przepis na blaszkę 24 x 35 cm lub w zbliżonym rozmiarze.
UsuńMoje ciasto wlasnie sie piecze. uzylam duzej blachy ale rozlozylam na polowie. moje pierwsze ciasto drozdzowe ze sliwkami wlasnie tego przepisu :D
UsuńCiasto wyszlo przepyszne!!! dodaje bloga do ulubionych :) Dzis pieczemy ciasteczka korzenne z synkiem:) Polecam!!
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło naprawdę pyszne :-) Bardzo polecam :-)
OdpowiedzUsuń