sobota, 8 czerwca 2013

Kruche ciastka z makiem

Zapraszam na kruchutkie i przepyszne ciasteczka genialne w swej prostocie :)

                     
                          Składniki:
  • 3 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3/4 kostki miękkiej margaryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g maku (ok.1/3 szklanki)


      Przesiana mąkę, cukier (ja dodaję cukier rozdrobniony w młynku,żeby było łatwiej wymieszać w cieście) oraz mąkę ziemniaczaną  wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę i margarynę- zagnieść ciasto, zawinąć w folię  i wstawić do lodówki na około godzinę.
      Rozwałkować ciasto (jeśli zajdzie potrzeba, spód troszkę  można podsypać mąką, żeby się ciasto nie przyklejało do podłoża) - wykrawać ciastka. Piec w temp. 180°C około 8-10 minut.


10 komentarzy:

  1. Pamiętam z dzieciństwa smak takich ciastek. Mama zawsze robiła więcej kruchego ciasta i co zostało było na ciasteczka z makiem. Miłe wspomnienie...pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tym samym pomyślałam! Takie ciasteczka z makiem to również smak mojego dzieciństwa :) ..

      Usuń
  2. Piękne ciasteczka i bardzo ciekawy blog ;) Nominowałam Cię do Liebster bloger award, zapraszam na mój blog po więcej informacji http://slodkigrymas.blogspot.com/

    Pozdrawiam,
    Zosia !

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ładne te ciasteczka :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie zrobiłam te ciasteczka z trzyletnią córeczką - pieką sie apetycznie, czekamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pieczemy z córcią właśnie te ciasteczka - czekamy aż się upieką a wyglądają apetycznie, córeczka ma trzy latka i sama wycinała gwiazdki

    OdpowiedzUsuń
  6. Chcę zrobić te ciasteczka, tylko mam dwa pytania. Czy śmietana może być 18% ale płynna i ile ma być margaryny ponieważ mieszkam za granicą i tu są różne wielkości margaryn :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. W Polsce ostatnio też spotykam różną gramaturę margaryn np. 500g, ale ta kostka miała 250 g, czyli do ciasta powinnaś (eś) dać około 185-190 g. margaryny. Śmietana powinna być kwaśna i gęsta, ale jeśli nie masz takiej to spróbuj dać inną,tylko na początek troszkę mniej, zobaczysz jaką konsystencję będzie miało ciasto.Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Jak zrobię to na pewno podzielę się opinią :) pozdrawiam, Agata

      Usuń
    3. Pycha pycha pycha. Pyszne kruchutkie ciasteczka. Bardzo mojej rodzince rodzinie posmakowaly. Przepis zapisuję i na pewno jeszcze nie raz zrobię te ciastka. Pozdrawiam, Agata

      Usuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)