wtorek, 20 sierpnia 2013

Kruche spiralki waniliowo-czekoladowe

Przepis wyciągnięty od Doroty z Moje wypieki. 
     Ciastka domowej roboty są najlepsze.Te są bardzo kruche i delikatnie waniliowe.
        Niestety moje ciasteczka nie wyszły takie idealnie okrągłe, ale myślę,że tu głównie o smak przecież chodzi :)
Może z nutellą byłyby lepsze, ale ja użyłam tańszej wersji masła czekoladowo-orzechowego, ponieważ niestety nie chciało mi się biegać po sklepach. Poza tym nie miałam tym ciastkom nic do zarzucenia. :) 


           Składniki: 
  •  75 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 230 g mąki
  • 2 łyżki nutelli
  • 1 łyżka kakao 
Masło utrzeć, dodać cukier i ucierać dalej, aż będzie jasne. Wlać kilka kropel aromatu waniliowego.
Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. 
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części wmieszać nutellę i kakao, wyrobić. Dwa kawałki ciasta: jasne i ciemne, rozwałkować na prostokąt(można podsypywać mąką, żeby się nie przyklejało do podłoża). Ciemny prostokąt położyć na oprószonym mąką blacie, na niego położyć ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwinąć jak roladę. Otulić folią aluminiową i schłodzić przez pół godziny.
Ciasto po schłodzeniu pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie na blaszce zostawiając odstępy (ciastka delikatnie się powiększają na boki).

Piec około  12 minut w temperaturze 170ºC. 

Ps. Ja wałkowałam ciasto od razu na folii, ponieważ miałam małe problemy z przeniesieniem rozwałkowanego ciasta na nią. Drugie również wałkowane było na folii i było mi łatwiej przerzucić jedno na drugie.


2 komentarze:

  1. I co i po co to takie robić? I ludzie smaka dostają i jęzor na brodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę, nie dość że pewnie smaczne, to jeszcze taka dekoracja na stole.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)