Przeglądając przepisy upodobałam sobie zwłaszcza jeden: kruche ciasto z orzechami.
Nie sądziłam, że ono jest takie rewelacyjne w smaku. Ale po zjedzeniu jednego kawałka ręka sama sięga po następny.
Kruchutkie ciasto bez cukru, częściowo z dodatkiem kakao, powidła i beza orzechowa - wszystko razem tworzy wyśmienitą kompozycję smakową i jest szybkie w wykonaniu.
Musicie je spróbować.
- 250g margaryny
- 4 żółtka
- ok. 250g mąki ( 1 1/2 szklanki )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki kakao ( jeśli kakao jest ciemne wystarczy 1 łyżeczka )
- 1 cukier wanilinowy ( pominęłam )
- 4 białka
- 1 niecała szklanka cukru
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- powidła śliwkowe ( 4-5 łyżek )
Formę 24 x 35cm posmarować tłuszczem.Wyjąć jasną część z lodówki i rozwałkować w formie do pieczenia (najlepiej szklanką bez ucha lub małym wałeczkiem ). Posmarować ją powidłami śliwkowymi.
Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać.
Na starte ciemne ciasto wyłożyć masę orzechową i zetrzeć ostatnie jasne ciasto.
Piec w temp. 200°C ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto delikatnie opada.
Po ostygnięciu obsypać cukrem pudrem.
Bardzo fajne to ciasto, idealne na zimowe popołudnie z kubkiem herbaty i książką w ręku:-)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie <3 Pychotka :)
OdpowiedzUsuńNieee
UsuńUwielbiam ciasta s. Anastazji, bardzo często korzystam z jej przepisów i to nie tylko na ciasta :) Rewelacyjne połączenia smaków i aromatów, a tego ciasta jeszcze nie robiłam :) Teraz na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasta z owocami zawsze chętnie są zjadane. I właśnie teraz chętnie poczęstowałabym się Twoim wypiekiem. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że jedząc takie ciasto odczuwałbym wielką "przyjemność z jedzenia" :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! To ciasto jest wyśmienite. Dzisiaj je upiekłam. Bajka! Mało tego to jeszcze piekłam bułeczki kajzerki. Super! Następny wypiek to będą bułeczki z serem (to ja pytałam jaki jest najlepszy ser do bułeczek). Jak ja się cieszę, że jesteś! Dzięki!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa z Twojej strony. Życzę jak najwięcej udanych, pysznych wypieków. Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńNiedawno piekłam to ciasto. Smakuje wspaniałe. Bardzo polecam wszystkim, proste i łatwe w wykonaniu.
OdpowiedzUsuń