czwartek, 30 stycznia 2014

Torcik bezowy z serkiem mascarpone

                    Zostały białka do wykorzystania... co z nich można zrobić....Hmm, a ten przepis od mamy na ciasto bezowe?
 Leżał już jakiegoś czasu i czekał na okazję taką jak ta.
 Beza bardzo słodka, krem z dodatkami wewnątrz bajeczny. Kompozycja niesamowita..
Nawet nie chcę wiedzieć, ile w tym jest kalorii i ile czasu potrzeba, żeby je spalić...
ale co tam, od czasu do czasu można zaszaleć,nie?

                Składniki:
Beza:
  • 6 białek
  • 300 g cukru (ja zmieliłam cukier, wtedy krócej miksuje się pianę)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka octu
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać łyżeczkę octu - zmiksować, następnie dodawać po łyżce cukru nie przerywając miksowania do czasu, aż piana zacznie lśnić.
Ubitą pianę podzielić na 2 równe części.
Nagrzać piekarnik do temp. 180° C (termoobieg ).
Na papierze do pieczenia (będą potrzebne 2 sztuki ) narysować okrąg ok. 21-22 cm. Na zaznaczone okręgi wyłożyć ubitą pianę.Po jednej na blaszkę. Włożyć obie blaszki z pianą do piekarnika i piec przez 5 minut w temp.180°C , następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 90 minut w termoobiegu.
Po upieczeniu  wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić bezy do wystygnięcia.

Krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 - 3  łyżki masy kajmakowej
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki żurawiny suszonej
 Wymieszać łyżką serek mascarpone z masą kajmakową.Ubić śmietanę na sztywno. Dodać stopniowo do masy cały czas delikatnie mieszając, aby masa była puszysta. Na koniec dodać posiekane orzechy i żurawinę.
Na blat bezowy wyłożyć masę, przykryć drugą bezą. Posypać na wierzchu gorzkim kakao.

23 komentarze:

  1. u mnie też dzisiaj torcik bezowy :)
    piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda, bardzo smaczne bezy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam :) Co tam kalorie, życie jest za krótkie żeby sobie takich przyjemności odmawiać :D U mnie też torcik bezowy, tylko z kremem cappuccino. Pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie poradziłaś sobie z tymi białkami. Torcik z takim kremem zawsze chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda zjawiskowo i na pewno tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, mniam musi być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) Zapraszam po szczegóły zabawy : http://sio-smutki.blogspot.com/search/label/NOMINACJE%20%3A%29

    OdpowiedzUsuń
  8. Przypadkiem trafiłam na Twój blog, jest rewelacyjny. Jutro piekę t5prcik. Odezwę sie .Klapa czy sukces oto jest pytanie.Pozdrawiam,
    Grazyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Grażynko za miłe słowa. Życzę udanego wypieku :)

      Usuń
  9. Dzień dobry czy beze piecze się 90minut w termoobiegu ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzis robię torcik z Twojego przepisu zobaczymy czy mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  11. A ten ocet to jaki ,ile ma procent ? I co to jest masa kajmakowa.Przepraszam ale mieszkam 25lat za granica i nigdy o czyms takim nie slyszalam a ocet to u nas ma 25 procent,dlatego pytam.
    Grazyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzie używają tak mocnego stężenia octu? Użyty ocet do bezy ma 10%, a masa kajmakowa jest to słodka masa w puszce - dulce de leche :) Pozdrawiam Grażynko

      Usuń
    2. Masa kajmakowa to taka slodka masa krowkowa w puszce. Można też stopić krówki i do tego torciku będzie to jak najbardziej okey😊😊😊 pozdrawiam Pani Grażynko 😊

      Usuń
  12. Bezy ubijam tylko z cukrem i szczypta soli bez octu a pieczenie na zamknietym piekarniku 90 min calkowicie wysuszy beze a powinna byc z wierzchu chrupka a w srodku ciagnaca to wtedy krotszy czas i na uchylonym delikatnie piekarniku bo wtedy ona sie suszy a nie piecze i jak patyczkiem z wierzchu sie ja uderzy i jest sucha to jeszcze chwilke przytrzymac i wyciagnac i wtedy jest efekt ciagniecia sie jej w srodku..przesuszone sa gorsze w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna i chrupiąca beza - przepis rewelacja. To mój debiut i cieszę się, że mi się udało, nawet smietana się mi swietnie ubiła. Dzięki za dobry przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja beza się właśnie piecze, ale zapomniałam dodać ocet, ewentualnie mąkę ziemniaczaną jak w innych przepisach- czym to grozi? Uda się? Pieklam już bezy wielokrotnie, ale zawsze dodaję mąkę ziemniaczaną, a teraz z tego pośpiechu tylko białka i cukier, ale długo ubijane:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ocet usztywnia bardziej pianę, ale myślę , że nic się nie stało, że zapomniałaś go dodać i na pewno beza wyszła jak malowana :)

      Usuń
  15. A moja wyszła jak naleśnik, dlaczego???

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)