Nie wiem jak Wy, ale my na Sylwestra wyjątkowo nigdzie się w tym roku nie wybieraliśmy.
Nowy Rok przywitaliśmy nie tylko szampanem, ale i tortem, żeby ten rok był jeszcze lepszy niż poprzedni. Jabłka i kajmak? Dlaczego nie....
I mimo, że piętnaście minut przed północą tak naciągnęłam sobie mięsień w nodze, że ledwo chodziłam (i bez tańców do dziś mam mam jeszcze siniaka wielkości pięści ) to nie powstrzymało mnie od przyniesienia z kuchni takich pyszności :)
I mimo, że piętnaście minut przed północą tak naciągnęłam sobie mięsień w nodze, że ledwo chodziłam (i bez tańców do dziś mam mam jeszcze siniaka wielkości pięści ) to nie powstrzymało mnie od przyniesienia z kuchni takich pyszności :)
Biszkopt o średnicy 25 cm, najlepiej upieczony dzień wcześniej - przepis tutaj
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru (do jabłek )
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 g schłodzonej słodkiej śmietanki 30%
- 400 g jogurtu typu grecki
- 7-8 łyżek cukru pudru ( do jogurtu )
- 1 puszka masy kajmakowej 400g
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- zmielone orzechy do przybrania
-300 ml słabej zwykłej herbaty
-sok z połowy cytryny
-1 łyżka cukru
-1 łyżka rumu
Biszkopt przekroić na trzy blaty.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na małym gazie na patelni z dwoma łyżkami cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie, nie trzeba dodawać cukru ). Gdy jabłka będą miękkie, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.Ostudzić.
Pierwszy blat nasączyć ponczem, nałożyć masę z jabłek, przykryć drugim blatem.Nasączyć go ponczem.
Śmietankę 30% ubić na sztywno. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i połączyć łyżką z ubitą śmietanką.
Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody i dokładnie ją rozpuścić mieszając.
Wlewać powoli żelatynę do masy, ciągle ją miksując, żeby nie było grudek. Gotową masę jogurtową wyłożyć na drugi blat zostawiając niewielką ilość na obsmarowanie boków tortu (ok. 2-3 łyżki ).
Przykryć trzecim blatem.Również go nasączyć.
Boki tortu obłożyć dookoła pozostawioną częścią masy jogurtowej, następnie obsypać zmielonymi orzechami.
Masę kajmakową wyjąć z puszki, wymieszać na jednolitą masę i obłożyć całą górę przygotowanego biszkopta.
Świetny przepis. Mam kajmak, więc chętnie wykorzystam go do tego tortu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWyglada super napewno tak samo smakuje :) pozdrawiam i zycze samych dobrych wypiekow
OdpowiedzUsuńWitam robie probę tortu na urodziny mamy :) wiec napisze jak mi wyszedł . pozdrowionka
OdpowiedzUsuńŻyczę udanego wypieku :)
Usuń