Delikatne i puszyste kostki sernikowe z galaretką na herbatnikach.
Dosłownie rozpływają się w ustach.
Dosłownie rozpływają się w ustach.
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- herbatniki do wyłożenia na spód
- 2 galaretki truskawkowe
- 400 ml śmietany 30%
- 1 szklanka cukru (ok. 240g ) lub 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 8 czubatych łyżeczek żelatyny
Rozpuścić 2 galaretki w niepełnych 4 szklankach gorącej wody i zostawić do wystygnięcia.
Ser zmiksować z cukrem lub cukrem pudrem, tak, żeby nie był wyczuwalny.
Śmietanę 30-kę ubić na sztywno. Dodać do twarogu i wymieszać.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w 8 łyżkach gorącej wody i lekko ciepłą ( nie gorącą ) wlewać pomalutku do masy serowej ciągle miksując.
Przygotowana masę przełożyć do formy z herbatnikami, wyrównać masę i wstawić do lodówki.
Gdy masa zgęstnieje, wylać na nią tężejącą galaretkę i wstawić ponownie do lodówki na około 2-3 godziny.
Pokroić w kostkę.
Smacznego.
Wygląda idealnie :) śliczny !
OdpowiedzUsuńpiękny jak z cukierni
OdpowiedzUsuńJakie śliczne i piękne kolory. Zazwyczaj na sernikach kolor cytrynowy króluje. A u Ciebie? Ślicznie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńIdealny i niesamowicie apetyczny :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobilam go ostatnio I zszedl niesamowicie szybko! Pyszny I piekny, swietny przepis :)
OdpowiedzUsuń