sobota, 22 lutego 2014

Mini pączki serowe

 Bardzo smaczne kulki serowe.
Przepis pochodzi z internetu. Mi przypominają trochę smakiem oponki. 
Co ważne, nie potrzebujemy wiele czasu, żeby je zrobić.
Z jednej porcji wychodzi ok. 60 sztuk  (w zależności od wielkości kulek ).

Składniki:
  • 1/2 kg twarogu
  • 2 szklanki mąki pszennej ( "z małym czubkiem" )
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 - 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • cukier wanilinowy
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder
Twaróg zmielić.
Do twarogu dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
Rozgrzać tłuszcz do smażenia.
Zwilżyć ręce wodą i formować nieduże wielkości orzecha włoskiego "kuleczki" i ostrożnie wrzucać na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć w temp. 175 - 180 °C do momentu, aż zaczną brązowieć.
Po wyjęciu z tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym i odkładać do wystygnięcia.
Upieczone kulki serowe obsypać cukrem pudrem.
  • Mając dłonie zwilżone wodą nie musimy się martwić przyklejaniem ciasta do rąk. 
  • Jeśli tzw. "kulki" będą wychodziły zbyt płaskie, nie trzeba się tym przejmować, w tłuszczu i tak zrobią się okrągłe.
  •  Podczas smażenia pączuszki same się obracają, więc nie trzeba ich  tak bardzo pilnować. :)


Karnawałowe smażenieBardzo Tłusty Czwartek 2014Tłusty czwartek 2014

17 komentarzy:

  1. Srasznie fajne zdjęcie z procesu smażenia ,a pączusie wspaniałe,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, takie malutkie :) Akurat na jeden kęs do buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super już po tłustym czwartku ale i tak cała rodzina zajada się ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ... Warto je usmażyć ;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. To ulubione pączusie mojej córki ,które kupowałam w pobliskim sklepie piekarniczym .Przed chwilą zrobiłam z tego przepisu,te sklepowe się chowają ,te są pyszne a robi się je błyskawicznie,raczej już się nie pokuszę żeby je kupić

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuchareczka - cieszę się , że Wam smakowały. Nie ma to jak własny domowy wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cale jajka , czy tylko żóltka się dodaje

      Usuń
    2. Polecam rękaw cukierniczy i grubą nic..nić przewiązujemy od rączki do rączki garnka na którym będziemy smażyć pączusie, rękawem wrzucamy paczki na tłuszcz a nic jest do przecięcia tych pączków.dziala jak nóż.ktory ta masę przecina ..

      Usuń
  8. Witam, dziękuję za przepis 😊 pączusie są pyszneeeeee, rewelacja. Szybko się robi, zapach w domu cudny a jaki smak 😋

    OdpowiedzUsuń
  9. Wychodzą takie jak ze sklepu? I lepiej dodać ocet czy spirytus?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są lepsze niż ze sklepu ,bo są własnej roboty :) Obojętnie czy dodasz ocet czy spirytus,to nie ma większego znaczenia.I tak go nie czuć.

      Usuń
  10. NA tą ilość mąki,to ciasto jest bardzo lepkie. Nie da się formować kulek, chyba że ser jest chudy....

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne pączusie ... właśnie zrobiłam 👍❤️

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne smażyłam je dzisiaj i kładłam na tłuszcz łyżeczką od herbaty zanurzoną w zimnej wodzie

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)