środa, 24 lutego 2016

Rożki drożdżowe z budyniem i marmoladą

  Robiłam je już kilka razy i gorąco zachęcam do wypróbowania znakomitych mięciutkich rożków z ciasta drożdżowego, którego przepis znalazłam na stronie Zjem to! i tylko rodzynki pominęłam. Zastąpiłam je dodatkiem marmolady i w połączeniu z delikatnym  budyniem
wyszły prze-pysz-ne. ..
Z przepisu wychodzi około 20 takich  trójkątnych "bułeczek" :)

         Składniki:
Ciasto:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka (białka będą potrzebne do smarowania)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 8 dag  masła 
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
Budyń:
  • 300 ml mleka
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  •  marmolada wieloowocowa
Budyń:
 Z przygotowanego mleka i śmietanki odlać pół szklanki i wymieszać je z proszkiem budyniowym i cukrem, resztę zagotować w garnku. Do gotującego mleka (połączonego ze śmietanką) wlewać wymieszany proszek budyniowy i ciągle mieszając gotować kilka minut. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto:
Do szklanki z ciepłym mlekiem wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru pudru i łyżeczkę mąki. Wymieszać dokładnie i zostawić na kilka-kilkanaście minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Rozpuścić masło (lub margarynę) i zostawić do wystygnięcia.
Mąkę przesiać do naczynia, dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto ręcznie lub mikserem dodając wystudzony tłuszcz.
Przykryć ciasto czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swa objętość, podzielić je na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować i podzielić na kwadraty o wym. 10-11 cm.
Na środek każdego kwadratu nakładać łyżeczkę budyniu i marmoladę. złożyć kwadrat  na pół, żeby wyszedł rożek i skleić brzegi np. dociskając widelcem. Z drugą częścią ciasta postąpić tak  samo. Przygotowane rożki zostawić na 20 minut do napuszenia, następnie posmarować je białkiem i piec w temp. 175-180 °C przez 17-19 minut.
Gdy ostygną- posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Wróciłam po ten przepis, bo jednak sie skuszę :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... Podkradam jeden rożek, to taka idealna propozycja na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają, więc częstuję się jednym rożkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Częstujcie się dziewczyny,nie będziecie żałować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłbym sobie takiego rożka :D

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)