niedziela, 24 marca 2013

Bułeczki z szynką i serem

         Nie wszyscy lubią pieczarki, więc proponuję bułeczki z szynką konserwową, cebulką i serem żółtym. Przepis praktycznie taki jak na bułki z pieczarkami, z tym, że mąka chlebowa została zastąpiona zwykłą pszenną mąką.
  
         Składniki:
  • 500g mąki tortowej
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • 1/2 szkl. letniej wody
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 jajko (+1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek) 
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g drożdży
            Farsz:  
  • ok. 40 dag szynki konserwowej w plastrach
  • jedna średnia cebula
  • 10 dag sera żółtego 

            Z drożdży , mąki i mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Resztę składników wymieszać ze sobą dodając na koniec drożdże. Połączyć ze sobą. Pozostawić na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. 
           Pokroić w kosteczkę szynkę. Zeszklić na oleju cebulkę, wrzucić do niej szynkę i chwilkę podsmażyć przyprawiając do smaku. Odstawić patelnię z palnika. Ser zetrzeć na tarce i dorzucić do farszu , wymieszać.


              Ciasto podzielić na równe części, każdą kulkę lekko rozwałkować. Nakładać farsz. Zawijać i zlepić ze sobą. Sklejana stroną kłaść do dołu podwijając końce pod spód, pozostawić na 20 minut.Potem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180° ok. 15-20 minut do zezłocenia.
            
   

        Bułki od razu po wyciągnięciu z piekarnika wydaja się być twarde i nie ma co się martwić, ponieważ podczas stygnięcia robią się mięciutkie.  

  
                                   Są pyszne. Moje dzieciaki stwierdziły , że to jak pizza w innym wydaniu :))

2 komentarze:

  1. Ja lubię dodać kapusty...może być pekińska. Też fajna odmiana.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne bułeczki. Rodzina prosiła o jeszcze 😊

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)