Nie wszyscy lubią pieczarki, więc proponuję bułeczki z szynką konserwową, cebulką i serem żółtym. Przepis praktycznie taki jak na bułki z pieczarkami, z tym, że mąka chlebowa została zastąpiona zwykłą pszenną mąką.
Składniki:
- 500g mąki tortowej
- 1/2 szkl. letniego mleka
- 1/2 szkl. letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko (+1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek)
- 1 łyżeczka soli
- 25g drożdży
Farsz:
- ok. 40 dag szynki konserwowej w plastrach
- jedna średnia cebula
- 10 dag sera żółtego
Z drożdży , mąki i mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Resztę składników wymieszać ze sobą dodając na koniec drożdże. Połączyć ze sobą. Pozostawić na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
Pokroić w kosteczkę szynkę. Zeszklić na oleju cebulkę, wrzucić do niej szynkę i chwilkę podsmażyć przyprawiając do smaku. Odstawić patelnię z palnika. Ser zetrzeć na tarce i dorzucić do farszu , wymieszać.
Ciasto podzielić na równe części, każdą kulkę lekko rozwałkować. Nakładać farsz. Zawijać i zlepić ze sobą. Sklejana stroną kłaść do dołu podwijając końce pod spód, pozostawić na 20 minut.Potem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180° ok. 15-20 minut do zezłocenia.
Bułki od razu po wyciągnięciu z piekarnika wydaja się być twarde i nie ma co się martwić, ponieważ podczas stygnięcia robią się mięciutkie.
Ja lubię dodać kapusty...może być pekińska. Też fajna odmiana.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne bułeczki. Rodzina prosiła o jeszcze 😊
OdpowiedzUsuń