Przepis pochodzi od moje wypieki.com.
Siostra wychwalała je pod niebiosa więc postanowiłam również spróbować. I powiem-warto było. Bułeczki są pyszne, chrupiące, a do barszczyku są wprost idealne. Doskonałe na ciepło. Z przepisu wyszło mi 12 pięknych bułek.
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej chlebowej
- 1/2 szkl. letniego mleka
- 1/2 szkl. letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko (+1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek)
- 1 łyżeczka soli
- 25g drożdży
- 500g pieczarek
- 2 średnie cebule
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Zrobić rozczyn z drożdży. Do miski wrzucić składniki,wymieszać z rozczynem z drożdży- wyrobić dodając pod koniec olej. Wyrobione ciasto zostawić w ciepłym miejscu (ja zawsze przykrywam ściereczką) na ok. godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie podzielić ciasto na równe części (u mnie 10) po ok 75-80g.
Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie, składać na pół i zlepić jak pierogi, następnie układać na blaszce z papierem do pieczenia łączeniem do dołu podwijając końcowe brzegi pod spód.
Pozostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia, a przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie, składać na pół i zlepić jak pierogi, następnie układać na blaszce z papierem do pieczenia łączeniem do dołu podwijając końcowe brzegi pod spód.
Pozostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia, a przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec w temp 190° C. przez ok 20-25 minut.Podawać ciepłe.
Przygotować nadzienie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w paski pieczarki, podsmażyć, przyprawić do smaku, Faszerować bułeczki.
Smacznego :)
Bardzo się cieszę że tu trafiłam bardzo dobre przepisy już kilka wypróbowałam, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń