Przeglądając bloga moje wypieki natknęłam się na piwne bułki, które aż się prosiły, żeby również powstać w mojej kuchni. I tak też się stało. Nigdy jeszcze nie piekłam żadnych bułek, więc z niecierpliwością oczekiwałam na rezultaty i reakcję swojej latorośli. Dorotka z "moje wypieki" wie co dobre :)
Bułki jak na pierwszy (ale nie ostatni ) raz wyszły przepyszne, posmarowane masłem - pychota. Jedyny szkopuł w tym..........że było nam mało ,tak szybko znikały. Po prostu na drugi raz zrobię z podwójnej porcji zamiast kupowania pieczywa w postaci chleba:)
Składniki:
- 75 dag mąki pszennej chlebowej
- 250ml jasnego piwa (temp. pokojowa)
- 250ml ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży
- 50g roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- mak,sezam lub inne ziarna do posypania
- jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
Wymieszać pokruszone drożdże z połową szkl. wody,cukrem i 2 łyżkami mąki-zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Dodać piwo, roztopione masło, mąkę, sól. Wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawić na ok. godzinę, żeby wyrosło.
Po godzinie formować w dłonie równe niewielkie kulki (moje miały ok. 70g każda ) i poukładać na blaszce, przykryć ściereczką, zostawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.Potem posmarować każdą bułkę jajkiem, posypać ziarnami.
Po godzinie formować w dłonie równe niewielkie kulki (moje miały ok. 70g każda ) i poukładać na blaszce, przykryć ściereczką, zostawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.Potem posmarować każdą bułkę jajkiem, posypać ziarnami.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w 200 °C do zezłocenia. Studzić na kratce.
Ale piękne bułeczki!
OdpowiedzUsuńile bulek wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńNie pamiętam dokładnie,ale około 16-18 sztuk,a wszystko zależy od wielkości bułek.:)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam dokładnie,ale około 16-18 sztuk,a wszystko zależy od wielkości bułek.:)
OdpowiedzUsuń