tutaj, troszeczkę zmieniłam co nieco na swoje potrzeby.
Składniki na biszkopt :
- 6 dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielone od białek wyłożyć do naczynia i wymieszać z
proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na kogel-mogel). Mieszać do
chwili, aż "zbieleją" i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, następnie wsypywać
powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wsypywać powoli
mąkę i całość mieszać łyżką (biszkopt będzie delikatniejszy i pulchny ).
Natłuścić tortownicę o wymiarach 25 cm., wlać ciasto, wyrównać, żeby równo się upiekł.
Nagrzać lekko piekarnik. Piec 40-45min (ja piekę na termoobiegu) w temp. 180°C.
Ściągnąć obręcz tortownicy, żeby biszkopt mógł dobrze wystygnąć . Jeszcze ciepły, ale nie gorący obrócić i położyć dnem do góry, wtedy się wyrówna i nie będzie "górki". Jeśli macie problemy z odciągnięciem dna tortownicy od ciasta, wystarczy położyć na nie mokrą ściereczkę na kilka chwil.
Składniki na poncz do nasączania biszkopta:
- 250 ml słabej herbaty
- sok z wyciśniętej połówki cytryny
- 2-3 łyżeczki cukru
Składniki na masę budyniową:
- 2 szklanki mleka
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy
- 1 kostka miękkiego masła
Na gotujące mleko wlać rozmącony budyń z dodatkami i cały czas mieszać do zagotowania się budyniu.
Odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo po łyżce budyń, cały czas miksując.
Można dodać odrobinę kwasku cytrynowego dla "złamania" smaku.
Inne dodatki:
- dżem morelowy lub brzoskwiniowy do przełożenia
- 1/2 litra śmietanki 30%
- masa śmietanowa o smaku śmietankowym do obłożenia tortu
- szklanka wiórków kokosowych
- 8szt. Rafaello-opcjonalnie
Biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć "ponczem" zrobionym z 250ml herbaty z dodatkiem wyciśniętej cytryny, odrobiny cukru.
Na pierwszy biszkopt nałożyć obręcz tortownicy i wyłożyć dżem brzoskwiniowy (lub morelowy), położyć drugi biszkopt i wyłożyć na niego masę budyniową, przykryć ostatnim biszkoptem.
Włożyć ciasto do lodówki, żeby masa stężała.
W międzyczasie wiórki kokosowe zrumienić bez tłuszczu na patelni.Ubić śmietanę 30% i pod koniec ubijania dodać masę śmietanową. Przygotowaną masę włożyć na 30 minut do lodówki.
Piękny torcik:) Wspaniały i na pewno w smaku super!!!!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPrześliczny :)
OdpowiedzUsuńJakiej masy używasz do robienia ozdób na tort? Ja ostatnio ubijałam śmietanę i jak ją wyciskałam z rękawa cukierniczego, to wychodziły mi takie "bobki" a nie piękne wzorki. W czym był problem?
OdpowiedzUsuńTutaj akurat użyłam masę śmietanową Dr.Oetkera.Masa jest gęsta. Jeśli chcesz ozdabiać tort tylko ubitą śmietaną to moim zdaniem powinnaś podczas ubijania dodać śmietan-fixa, który powoduje ,że masa jest zwarta i się nie "rozciapie" podczas ozdabiania.
UsuńMam pytanie, jak chce zrobić masę z 2 budyniow to wszystkie składniki podwójnie dać ?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńMa Pani jakaś technikę do posypania tortu kokosem, że jest tak ładnie w każdym miejscu. ?
OdpowiedzUsuńNie mam. Posypuję i już...
UsuńWłaśnie sprawdzam Twój przepis z własnymi modyfikacjami. Zdjęcie będzie opublikowane na : https://www.facebook.com/plocka.akademia.kulinarna?fref=ts
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis, rodzina była zachwycona ciastem;)
OdpowiedzUsuńcaly poncz Pani zuzyla? bo wydaje mi sie ze 250ml hernaty plus sok z polowy cytryny to bardzo duzo i blaty przemokna
OdpowiedzUsuńZużyłam prawie cały poncz, została jakaś tam końcówka. Blaty tortu nie przemokły, to wiem na pewno, ponieważ razem z gośćmi również go jadłam.Pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie przestudiowałam przepis... w czwartek wyprawiam kinder party dla mojej małej dwulatki i szukałam jakiegoś przepisu na torcik, który również dzieci mogłyby zjeść - dlatego nie wybrałam zamawiania w cukierni.... oooj...zobaczymy, czy podołam :)
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia, na pewno Ci się uda :)
UsuńNie znalazłam nigdzie tej masy śmietanowej:( Tylko smietan-fix. Myślę, że się zsiądzie na tyle, by dodać opłatkowe kwiatuszki i ozdobny opłatek z rysunkiem na wierzch...? Jak myślisz...?
OdpowiedzUsuńTak, na pewno śmietan-fix Ci wystarczy, wtedy bita śmietana podejdzie wodą.
UsuńOj napewno wykorzystam na urodzinki mojej przyszłej dwulatki!! Wyglada super, a składniki sprawiają ze można zrobić taki tort dla dziecka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mam pytanie. czy moge dzien wczesniej zrobic ten tort? chcialabym zrobic go dzisiaj bo jutro bedzie mala uroczystosc na urodziny córeczki. Dziekuje za odpowiedz
OdpowiedzUsuńJak najbardziej,dzień wcześniej można zrobić i wstawić do lodówki :)
OdpowiedzUsuńMasa śmietanowa to inaczej może być mascarpone?
OdpowiedzUsuń