niedziela, 21 lipca 2013

Ciastka owsiane z orzechami


          Ostatnio jadam ciastka tylko wtedy, kiedy je sama upiekę. Te ze sklepu jakoś pomału przestają mi smakować. Na stronie znalazłam akurat dla siebie przepis. Pominęłam tylko dodatek aromatu (chciałam ,żeby ciastka miały swój smak) i jako dodatek użyłam tylko posiekanych orzechów arachidowych.
Na początku "dzieciaki" były sceptycznie nastawione do tego wypieku ze względu na płatki owsiane, ale potem okazało się, że ich wcale nie czuć, więc mogą jeść bez marudzenia :)
Z jednej porcji wyszło mi 16 pysznych chrupiących ciastek, które zniknęły bardzo szybko i następnym razem zrobię podwójną porcję.

                             Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej                     
  • 1 szklanka płatków owsianych (użyłam błyskawicznych, bo są drobniejsze )
  • 80 g rozdrobnionych orzechów arachidowych
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  Rozpuścić masło w rondelku.
W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, płatki, cukier, sól i sodę)  
Dodać jajko i rozpuszczone, wystudzone masło.
Wrzucić rozdrobnione orzechy.
Zagnieść wszystko w jedną całość.
Porozdzielać ciasto, wyrobić kulki i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest delikatne i może się kruszyć)
Delikatnie rozgniatać kulki na płasko.
Piec w temp. 170°C około 14-17 minut.









2 komentarze:

  1. W przepisie brakuje ile Pani dodaje tych orzechów, nie znalazła się ta informacja w składniach. Jedynie w dalszej części, że " dodajemy rozdrobione orzechy". Stąd moje zapytanie ile około tych orzechów? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, zapomniałam o orzechach, dziękuję i już poprawiam :) Pozdrawiam.

      Usuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)