sobota, 13 lipca 2013

Kopiec kreta

              Takie niby niedbale rozsypane okruchy, a jako całość wygląda interesująco i zachęca do spróbowania, co kryje w środku.Kilka razy  piekłam to ciasto z paczki i zawsze nam smakowało.W końcu pomyślałam sobie, "no coś Ty - może spróbowałabyś samodzielnie je zrobić, bez żadnych gotowych kupnych proszków...Inni pieką to Ty też dasz radę".
Akurat jestem na urlopie i niestety nigdzie nie wyjeżdżam,więc mam sporo czasu wolnego. Pogrzebałam trochę w internecie w poszukiwaniu przepisu i znalazłam .Zmieniłam troszkę kilka proporcji.
Wygląda ciekawie i jest delikatne, wszędzie zostawia za sobą ślady pobytu przez okruszki -rewelacja. Lepsze niż z paczki, bo swoje :)
Jeśli ktoś nie przepada za bananami, może ten owoc zastąpić innym.Truskawki akurat się skończyły, wiec może brzoskwinie albo maliny...?
Tortownica 25 cm.

                          Składniki:
        Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła lub margaryny (użyłam margaryny)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao (zależy od jakości kakao-jak bardzo jest ciemne)
         Masa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 300 g serka waniliowego (dałam 2 małe po 150g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 3-4 banany (u mnie 3) 
  • sok z cytryny

   Masło lub margarynę rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
  Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą. Wlać maślankę,wymieszać, dodawać pomału rozpuszczone masło (margarynę), cały czas miksować, aby ciasto uzyskało gładką masę.
  Wlać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 180° około 40-45 minut.
   Nie wyjmować ciasta od razu z piekarnika, żeby za bardzo nie opadło. Zostawić do wystygnięcia.
   Z wystudzonego ciasta odciąć i wydrążyć łyżeczką środek ciasta tak aby został spód i brzegi, następnie wydrążone ciasto drobno pokruszyć i zostawić do obsypania.
   Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć wewnątrz ciasta. Skropić owoce delikatnie sokiem z cytryny.

   Śmietankę 30% ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz serek waniliowy i wymieszać na mikserem wolnych obrotach.
   Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z masą śmietankową.
   Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody (dokładnie wymieszać). Zanim wymieszamy żelatynę, zdąży ona trochę ostygnąć, więc można ją wlewać od razu  pomału cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.
   Gotową masę wyłożyć na ciasto formując "górkę" i obsypać ją dokładnie rozkruszonym ciastem, delikatnie dociskając.



   Ciasto włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Przechowywać również w lodówce.

2 komentarze:

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)