wtorek, 16 lipca 2013

Kruche ciasto z budyniem i czereśniami

           Przywiozłam trochę czereśni ze wsi i trzeba je było odpowiednio wykorzystać.Sam budyń 
nie należy do moich ulubionych deserów, ale razem z czereśniami to dobre połączenie. Jeśli do tego jeszcze dodać kruche ciasto na spód i kruszonkę na górze.....
Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz jadłam ciasto z czereśniami. Dla mnie spełnia swoją rolę i na deserek do kawki czy herbatki jest  wyśmienite.

                                  Składniki:
    Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 80-90 g margaryny
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Oraz:
  • ok.350 g wydrylowanych czereśni
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 2-3  łyżki cukru
    Kruszonka:
  • 50 g margaryny
  • 100g mąki
  • 100g cukru
   Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na około pół godziny.
Z margaryny, mąki i cukru wyrobić w naczyniu kruszonkę.
Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia i nakłuć je w kilku miejscach widelcem.
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budyń w proszku z cukrem, resztę mleka zagotować.
Ugotować budyń i jeszcze gorący wlać na ciasto.Na budyniu ułożyć czereśnie i posypać je kruszonką.
Piec w temp.180° ok. 40-45 minut.
Po wystygnięciu można obsypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Przepysznie wygląda :>
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Jakiej wielkosci ma byc foremka?

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)