Przywiozłam trochę czereśni ze wsi i trzeba je było odpowiednio wykorzystać.Sam budyń
nie należy do moich ulubionych deserów, ale razem z czereśniami to dobre połączenie. Jeśli do tego jeszcze dodać kruche ciasto na spód i kruszonkę na górze.....
Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz jadłam ciasto z czereśniami. Dla mnie spełnia swoją rolę i na deserek do kawki czy herbatki jest wyśmienite.
Składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 80-90 g margaryny
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ok.350 g wydrylowanych czereśni
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 2-3 łyżki cukru
- 50 g margaryny
- 100g mąki
- 100g cukru
Z margaryny, mąki i cukru wyrobić w naczyniu kruszonkę.
Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia i nakłuć je w kilku miejscach widelcem.
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budyń w proszku z cukrem, resztę mleka zagotować.
Ugotować budyń i jeszcze gorący wlać na ciasto.Na budyniu ułożyć czereśnie i posypać je kruszonką.
Piec w temp.180° ok. 40-45 minut.
Po wystygnięciu można obsypać cukrem pudrem.
Przepysznie wygląda :>
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Idealne! Aż ślinka cieknie... :D
OdpowiedzUsuńWitam.Jakiej wielkosci ma byc foremka?
OdpowiedzUsuńPiekłam w formie 24x35cm
OdpowiedzUsuń