środa, 28 sierpnia 2013

Bułki na jogurcie

            
         Tym razem na tapecie bułki.
 Domowej roboty są pyszne i nie takie "nadmuchane " powietrzem i wszelkiego rodzaju spulchniaczami  jak w sklepach. Ostatnio bardzo często przeglądam przepisy na stronie Dorotus, korzystając z jej strony jak na razie za każdym razem mam udane pieczywko, a ze swojej zadowoloną rodzinkę.
Przepis jest świetny, więc cytuję za autorką :

                     Składniki:
  • 500 g maki pszennej chlebowej 
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 14 g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suchych)\
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 60g masła
            Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • sezam do posypania (niekoniecznie)
      Ze świeżych drożdży, części mleka i mąki zrobić zaczyn,, zostawić do wyrośnięcia. Jak zaczyn "ruszy" -dodać go do reszty składników i zagnieść ciasto. Jeśli używamy suchych drożdży, wymieszać od razu wszystkie składniki. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (około 1,5-2 godziny).
     Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części (u mnie ok. 80 g każda ) z których uformować bułeczki.
    Kłaść na blasze posmarowanej tłuszczem, przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40minut.
   Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem,obsypać sezamem.
 Piec w temp. 200°C  około 20 minut ( do zrumienienia).




4 komentarze:

  1. Urocze bułeczki!
    Chętnie bym się poczęstowała...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają zachęcająco :)))

    Pozdrawiam,
    http://kuchnialetycji.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ładne kształtne bułeczki...ja jak swoje zrobiłam wyszły takie...safanduły że szok:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat jestem przed śniadaniem. Narobiłaś mi ochoty na takie. Chętnie je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)