sobota, 11 maja 2013

Muffinki dwukolorowe z marmoladą

                      Uwielbiam muffinki. Przynajmniej one mi wychodzą, czego nie mogę powiedzieć o babkach. Te są bardzo wilgotne i przepyszne. Marmolada jako dodatek dodaje im słodkości, bez niej są deserowe w smaku. Szybciutko powstają, a jeszcze szybciej znikają. Przepis na 12 babeczek.

                       Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 75-80 g oleju
  • 250 g jogurtu lub maślanki (ja użyłam maślanki straciatella)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • marmolada lub dżem jako nadzienie

Połączyć  ze sobą wszystkie mokre składniki: jajka, olej, jogurt lub maślankę i wymieszać je z cukrem.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, wsypać do innych składników i wyrobić ciasto mikserem, aby tylko składniki się wymieszały.
Podzielić ciasto na pół. Jedną połowę wymieszać z płaską łyżeczką kakao,a druga z płaską łyżeczką mąki.
Wyłożyć formę papilotkami, wlewać najpierw jasne ciasto do połowy, następnie ułożyć do środka marmoladę (lub dżem) i dopełnić ciemnym ciastem.
Piec ok. 20-25 minut w temp. 180°


Ps. Ja używam twardej marmolady, bo mam pewność, że mi się nie "rozpłynie"



2 komentarze:

  1. muffiny są cudowne ;) dwukolorowych jeszcze nie robiłam a widzę, że warto :) skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczne muffinki :) ładnie ci wyrosły :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)