niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasto Snikers

                          Coraz bardziej lubię ciasta przekładane. Co prawda jest przy nich trochę więcej pracy, ale są rewelacyjne w smaku. To ciasto może jest trochę słodkie, ale takie musi być. Wielbicielom słodkości na pewno będzie odpowiadać :) A smak orzeszków ziemnych z miodem to dla mnie rozkosz dla podniebienia.
Brakuje mi tu tylko czekolady....ale to już następnym razem...Przepis na blaszkę 24 x 35 cm.

                                     Składniki:
Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 350 ml mleka 
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g miękkiego masła
Warstwa orzechowa:
  • 100g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g orzeszków ziemnych bez soli
Oraz:
  • puszka masy kajmakowej
Orzeszki ziemne lekko posiekać i uprażyć przez chwilę na patelni. Przesypać je do metalowego naczynia, żeby wystygły.
Ugotować budyń, zostawić do ostygnięcia ( garnek z budyniem można przykryć folia spożywczą, wtedy na budyniu nie wytworzy się kożuch )
Masło  ( 200 g ) rozpuścić w garnku z miodem i cukrem (cukier musi się rozpuścić ). Mąkę i sodę wymieszać razem. Wbić dwa jajka. Wlać rozpuszczone ( nie gorące ) masło z miodem i cukrem. Wyrobić ciasto, podzielić na trzy części.Włożyć na pół godziny do lodówki.
Dwie części ciasta - każdą osobno upiec na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia w temp. 180° C przez ok. 10 minut.
Masło ( 100 g ) rozpuścić z 3 łyżkami miodu i 4 łyżkami cukru. Wrzucić orzeszki ziemne i jeszcze chwilę pogotować mieszając.
Trzecią cześć ciasta wyłożyć na blaszkę, na ciasto wyłożyć przygotowaną warstwę orzechową, równomiernie rozprowadzić. Piec ok. 12 minut w temp.180° C.
Masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać po łyżce budyniu cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.  
 Blaszkę wyłożyć papierem. Położyć pierwszą warstwę ciasta,  na nie wyłożyć dobrze wymieszana masę kajmakową, potem znowu warstwę ciasta. Na ciasto położyć masę budyniową, wyrównać i delikatnie położyć trzeci placek z orzechami.
Wstawić do lodówki na przynajmniej dobę.
Ciasto najpyszniejsze jest na trzeci dzień, kiedy już ciasto miodowe dobrze wchłonie wilgoć i zmięknie.


10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasta pełne bakalii. A teraz na Święta akurat takie się piecze. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega apetycznie! Przyjemnie tu u Ciebie) chyba zagoszczę na dłużej)) ładny talerzyk taki ostatnio sobie zakupiłam) pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię to ciasto w identyczny sposób. Jest bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta z orzechami a to jest jedno z lepszych

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto tak twarde, że rozwałkować go nie można :/ coś czuję, że do kosza to pójdzie.....

    OdpowiedzUsuń
  6. Serio? Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ciasto było twarde, a robiłam je już kilka razy.Na pewno dodano wszystkie składniki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Na jaki rozmiar blachy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  8. Rozumiem ze ciasto jest na mala blache... bo mi nie wystarczylo na duza 😉
    Pytanie czy budyn na 500ml czy na 750, i czy gotowac go wedlug przepisu na opakowaniu, czy w 350ml mleka??? Zrobilam wedlug przepisu z torebki... 😐

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)