Przepis na American Carrot Cake znaleziony w książce "Leiths cookery bible".
Wypróbowałam tą recepturę na ciasto marchewkowe z orzechami, troszkę jednak odbiegając od oryginału. Ciasto wychodzi wilgotne, aromatyczne, o delikatnym korzennym smaku. Jest pyszne i znakomicie smakuje w połączeniu z polewą z serka kremowego, która ma lekko słonawo-słodki smak. Polecam wypróbować:)
Ciasto: Wypróbowałam tą recepturę na ciasto marchewkowe z orzechami, troszkę jednak odbiegając od oryginału. Ciasto wychodzi wilgotne, aromatyczne, o delikatnym korzennym smaku. Jest pyszne i znakomicie smakuje w połączeniu z polewą z serka kremowego, która ma lekko słonawo-słodki smak. Polecam wypróbować:)
Składniki (tortownica 20 cm):
- 250 ml oleju
- 4 jajka
- 225 g brązowego cukru ( 1 szklanka)
- 140 g startej marchewki (około 2 średnie sztuki)
- 225 g mąki ( 1 czubata i 1/3 szklanki)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru (pominęłam i zamiast imbiru dodałam 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika )
- 140 g posiekanych orzechów włoskich (plus 8 połówek orzechów do ozdoby )
- 100 g kremowego serka typu Philadephia, Almette, Piątnica
- 2 łyżki masła
- 4-5 łyżek cukru pudru
- sok z cytryny do smaku (pominęłam)
Gdy ciasto wystygnie, wykonać polewę z serka: Serek wrzucić do garnka razem z masłem i cukrem pudrem, rozpuścić wszystko i odstawić na chwilę, żeby masa trochę wystygła, po czym rozprowadzić masę na cieście.
Pysznie :) Marchewkowe to jedno z lepszych korzennych ciast.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
OdpowiedzUsuń