Na szybko...Na śniadanie...Na deser... Może by tak placuszki?
Starte jabłko jako dodatek sprawia, że są one wilgotne i bardzo smaczne.
Starte jabłko jako dodatek sprawia, że są one wilgotne i bardzo smaczne.
Z porcji wyszło mi 15 placuszków (ich liczba zależy od ilości dodanego ciasta na porcję ).
Składniki:
- 170 g mąki pszennej ( 1 szkl.+ 1łyżka )
- 2 jajka
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka do pieczenia
- 1 jabłko
- olej do smażenia
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, łyżką nakładać porcje ciasta i na niedużym ogniu smażyć placki.
Przed podaniem placuszki w zależności od upodobań posypać cukrem pudrem lub polać np. miodem.
Wspaniałe. Można je podjadać przez cały dzień :)
OdpowiedzUsuńDzis sobie zrobię po południu:))
OdpowiedzUsuńpychota :)
OdpowiedzUsuń